Stanford’dan bilim insanları, popüler gıda boyalarından tartrazini kullanarak, fareleri cildini şeffaf hale getirerek, iç organlarını incelemeyi başardı. Normalde hayvanların iç organlarını ve dokularını incelemek ancak biyopsiyle mümkün oluyor.
Canlıların öldürmeden biyolojik fonksiyonlarının incelenmesiyle, araştırmalarda yeni bir dönem başlayabilir. Ayrıca bu sayede hayvanları öldürmeden ve canlarını acıtmadan daha insani yöntemlerle incelemek mümkün olabilir.
Normalde hayvanların cildi protein ve yağ tabanlı bileşenlerden oluştuğundan, ciltlerin ışığı kolayca saçıyor. Bu nedenle cilt opak hale geliyor.
Stanford araştırmacıları, daha yaygın olarak “FD&C Yellow 5” olarak da bilinen bir gıda boyası olan tartrazin uygulamasının bu saçılma etkisini kontrol altına aldığını keşfetti. Spesifik olarak, boyanın spektrumun yakın ultraviyole ve mavi kısmındaki ışığı emdiği ve bunun da kırmızı ve turuncu ışığın farelerin dokusuna daha derinlemesine nüfuz etmesini sağladığı tespit edildi. Bu durum temelde farelerin cildini şeffaflaştırdı ve boya yıkandıktan sonra kolayca tersine dönen bir etki yarattı.
Araştırmacılar boyayı farelerin karın bölgesine uyguladılar ve kemirgenlerdeki bağırsak hareketliliğini ortaya çıkarmak için gerçek zamanlı olarak çalışan floresan işaretleyicilerle etiketledikleri nöronları izleyebildiler. Böyle bir teknik, IBS gibi sindirim sorunları hakkında daha iyi bilgiler edinilmesine yardımcı olabilir. Ekip ayrıca boyayı farelerin kafataslarına uygulayarak serebral kan damarlarının işleyişini görmelerini sağladı. Ayrıca kemirgenlerin arka bacaklarına uygulayarak kas sistemlerinin işleyişini de görünür hale getirdi.
Araştırmacılar bulgularıyla ilgili olarak, “Yaklaşımımız, cerrahi olarak çıkarılmasına veya üstteki dokuların şeffaf pencerelerle değiştirilmesine gerek kalmadan derinlere yerleşmiş doku ve organların yapısını, aktivitesini ve işlevlerini görselleştirmek için fırsatlar sunuyor,” diye yazdılar.
Bu keşif, bilim insanlarının araştırma yapmak için kullandıkları hayvan türlerini de genişletebilir. Science dergisinde çalışma hakkında yazan Christopher J. Rowlands ve Jon Gorecki – çalışmada yer almayan iki araştırmacı – zebra balığı ve nematodların genellikle çalışmalar için seçildiğine dikkat çekiyor çünkü araştırmacıların iç süreçlerini görmelerine izin veren şeffaf bir cilde sahipler. Ancak yeni boya bazlı prosedürlerle neredeyse her hayvan geçici olarak şeffaf hale getirilerek araştırmacıların içeriye göz atması sağlanabilir.
“(Bu) sonuçlara dayanarak, yeterli boya penetrasyonu sağlandığında görüntüleme derinliğinde 10 kat iyileşme beklemek mantıklıdır. Bu sayede, bütün bir fare beyninde çoklu foton görüntüleme veya optik koherens tomografi kateterleriyle santimetre kalınlığındaki dokuların altındaki kan damarlarının etrafındaki tümörlerin yerini tespit etme gibi özellikler mümkün hale gelebilir,” diyor.
Çalışma Science dergisinde yayımlandı.
Kaynak: American Association for the Advancement of Science ve EurekAlert
Bir Yorum