Sorting by

×
Alternatif EnerjiTeknoloji Haber

Volvo Elektrikli Arabalarda Nano Bataryalı Karbon Fiber Kaporta Kullanacak

volvo bataryalı kaporta-gerçek bilim

Elektrik otomobiller devasa piller nedeniyle oldukça ağır. Fakat Volvo bu ağır ve hantal pil teknolojisine yeni bir çözüm getirmeye hazırlanıyor. Volvo avrupalı diğer ortaklarıyla 3 yıldan fazla çalışarak,  elektrikli arabalardaki çelik kaput panellerinin yerine özel nano bataryalar ve süper kondansatörler eklenmiş karbon fiber paneller tasarladı. Yani Volvo kaputu pil haline getirecek.

Bu sayede araba rejeneratif frenden elde ettiği enerjiyi arabanın etrafını saran bu iletken materyale depolayabilir ya da şarj edebilir. İşte sistem ve motor şarja ihtiyaç duyduğunda bu enerji panelleri normal bir bataryalar gibi davranarak deşarj oluyor Volvo’ dan alınan bilgiye göre materyal normal bir sistemden daha hızlı şarj oluyor.

Test için Elektrikli bir Volvo S80 kullanılarak, aracın arka bagaj kapağı, ön güvenlik barı özel materyalle kaplandı. Volvo ürettiği bu kompozit bagaj kapağının normal çelik malzemeden daha sağlam olduğunu ve aracın sadece 12 voltluk sistemine güç vermekle kalmayıp aracın ağırlığını azaltarak menzilini arttığını iddia ediyor. Bu sayede aracın şarj kapasitesini arttırılarak ve ağırlığı düşürülebilecek. Bataryalar frene basıldığında oluşan enerjiden ya da farklı kaynaklardan alınan enerjilerle şarj edilebilecek.

Ağırlık tasarrufu olarak düşünürsek, örneğin en uzun menzile sahip Tesla Model S’ te bile bataryalar 453 kg tutuyor.  Yani bu ağırlık azaltıldığında menziller ciddi biçimde artacak ki bu arabada zaten menzil 480 km civarında. Yeni nano infüze- karbon fiber kaportalar sayesinde menzilin 130 km’ye kadar artacağını tahmin ediyor. Bence bu menzil Tesla Model S’ te 200 km daha artar çünkü arabanın batarya teknolojisi şu an en yüksek verim veren teknoloji olarak biliniyor.

Fakat bildiğiniz gibi Lamborghini, Maclaren, Pagani , Bugatti gibi egzotik arabalarda geniş çaplı karbon fiber kullanımı mevcut. Fakat karbon fiber oldukça pahalı olduğundan büyük çapta üretim için maliyetinin düşmesi gerekiyor.

Tabi bir problemde kaza anında bu paneller elektrik kaçağı yaratabilir ve kurtarma ekiplerine güçlük çıkarabilir.Tabiki bu parçaların değişimi oldukça maliyetli olacaktır.

Volvo arabanın kaportasının bu şekilde değiştirilerek % 15 veya daha fazla ağırlık tasarrufu yapılabileceğini belirtiyor. Bakalım gelecekte nano-pilli karbon fiber paneller kullanılacak mı? 

Kaynak : http://www.gizmag.com/volvo-battery-infused-structural-components/29437/

volvo batarya paneli nano batarya ve karbon fiber volvo

volvo batarya motor

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu