Sorting by

×
BilimBilimsel GelişmeBiyolojiDeneyselGenetikMakalelerTıp ve Sağlık

Laboratuvar Ortamında 5 Haftalık Fetüs Beyni Üretildi

laboratuvar insan beyni
Ohio State Üniversitesi’nden geliştirilen mini beyinde ,beynin kısımları belirmeye başlamış.

ABD Ohio Eyalet Üniversitesi’nden bilim adamları, laboratuvar ortamında neredeyse 5 haftalık fetüs beynine eşdeğer bir insan beyni büyütmeyi başardı. Yetişkin insan deri hücrelerinden üretilen “Beyin organoidi” adı verilen oluşum, laboratuvarda bugüne kadar yaratılmış  en gelişmiş beyin modeli oluyor.

Biyokimya ve farmakoloji profesörü Rene Anand ve Sudan Mckay  tarafından 4 yıllık araştırma sonucunda laboratuvarda geliştirilen, bu fetal beyin modeli sayesinde kemirgen araştırmalarına daha iyi bir alternatif geliştirilmesi hedefleniyor.

Burada amaç bilim insanlarına sadece etik açıdan daha iyi bir araştırma modeli geliştirmek değil, hem fetal doku araştırmalarında endişeleri ortadan kaldırmak. Özellikle geçtiğimiz haftalarda kürtaj kliniklerinde ortaya çıkan yasa dışı organ eldesi iddialarına ilişkin tartışmalar yüzünden son günlerde gündemi kurcalayan bir mesele.

Organoid’de  yetişkin cilt hücreleri alınarak pluripotent kök hücrelerle tavlanıyor . Pluripotent herhangi bir hücreye dönüşebilen ilkel kök hücrelerdir. Araştırmacılar bu özel dokuları kullanarak, in utero ortamında tüm bir organ yaratabiliyor.

Anand’ın metodu sayesinde, 5 haftalık fetüs beynindeki genlerin % 99’unu içeren, kalem silgisi büyüklüğünde fetüs beyni üretildi.

“Eğer 16-20 hafta süre versek, genlerde sadece % 1’lik kayıpla beyni tamamlayabilirdik,”diyor Anand.

Daha önce üretilen beyin modellerinde çok daha gelişmiş olan bu modelde, spinal kord, çoklu hücre tipleri, sinyalizyon ağı,retina mevcut olsa da, vasküler sistemden yoksunluk, büyüme potansiyelini sınırlıyor. Buna rağmen modelde  aksonlar,dendritler,astrositler,oligodendritler ve mikroglia mevcut ve kimyasal sinyalleri aynı doğal bir beyin gibi iletebiliyor.

Bu sayede etik nedenlerle yapılamayan deneylere modeller sağlanabilir.

Otizm,Alzheimer ve Parkinson hastalığı gibi merkezi sinir sistem hastalıklarında beyin organoid modelleri kullanılabilir. Ayrıca ekip DARPA’nın Mikrofizyolojik Sistemlere organoid sağlamayı hedefliyor.

https://news.osu.edu/news/2015/08/18/human-brain-model/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu