Sorting by

×
AstronomiBilimMakalelerUzay-Zaman

ESO Teleskopu İki Galaksinin Birleşmesiyle Oluşan Dev Galaksiyi Görüntüledi

Avrupa Güney Gözlemevi’nin (ESO) Çok Büyük Teleskobu (VLT) muazzam büyüklükte kozmik bir çarpışmanın sonucunu, NGC 7727 galaksisini, görüntüledi. Bu dev, iki gökadanın yaklaşık bir milyar yıl önce başlayan birleşmesi olayı sonucunda doğdu. Bunun merkezinde ise bu zamana kadar bilinen en yakın süper kütleli kara delik çifti bulunmakta, ki bu iki nesnenin kaderlerinde bütünleşip çok daha büyük kütleli bir karadelik olmak var.

Tıpkı sokakta yürürken birine çarpma olasılığımız olduğu gibi, gökadalar da birbirlerine çarpabilirler. Fakat her ne kadar gökada boyutlarındaki etkileşimler dolu bir sokaktaki çarpışmadan çok daha şiddetli olsa da tekil olarak yıldızlar arası çarpışma genellikle görülmez; çünkü aralarındaki mesafe boyutlarına kıyasla çok daha fazladır. Bundan ziyade gökadalar birbirleri etrafında dans ederler ve bu sırada kütleçekiminin yarattığı gel-git kuvvetleri her iki dans partnerinin de görünümünü dramatik olarak değiştirir. Yıldız, gaz ve tozların “kuyrukları” bu gökadaların çevresinde dönerken eninde sonunda yeni, birleşmiş bir gökada oluştururlar. Bu, bozulmuş ve güzel, asimetrik şekliyle gözlemlediğimiz NGC 7727’nin de oluşum hikayesidir.

Bu kozmik ölçekteki çarpışmanın sonuçları ESO’nun VLT’sindeki Odak Düşürücü ve Düşük Dağılımlı Tayfölçeri 2 (FORS2) cihazıyla alınmış bu görüntüde muazzam bir belirginlikte görülüyor. Her ne kadar bu galaksi başka bir ESO teleskobu ile daha önce yakalanmış ise de bu yeni görüntü hem ana gövde hem de onun çevresindeki silik kuyruklarla ilgili daha ince ayrıntıları göstermekte. 

Bu ESO VLT görüntüsünde gökadaların birleşmesi sırasında iç içe geçmiş uzantıların yaratıldığını, bunların gökadalardan yıldız ve tozları çalarak NGC 7727’yi sarmalayan devasa kolları oluşturduğunu görüyoruz. Bu kolların bir kısmı görüntüde parlak mavi-morumsu noktalar olarak görülen yıldızlarla bezenmiş durumda.

Bu görüntüdeki bir başka şey de gökadanın merkezinde, onun dramatik geçmişine işaret eden iki parlak noktadır. NGC 7727’nin merkezinde birleşme öncesindeki her iki gökadanın sahip olduğu çekirdek hala bulunmaktadır. Bunların her biri süper kütleli bir kara deliğe ev sahipliği yapmakta. Dünya’dan 89 milyon ışık yılı uzaklıkta Kova takımyıldızındaki bu süper kütleli kara delikler bize en yakın kara delik çiftidir. 

NGC 7727 içinde gözlenen kara delikler gökyüzünde birbirlerinden salt 1600 ışık yılı uzaklıkta bulunmakta olup astronomik ölçekte bir göz açıp kapatmaya benzer olan 250 milyon yıl içinde birleşmeleri beklenmektedir. Kara delikler birleştiği zaman daha da ağır bir kara delik meydana getirirler. 

Buna benzer şekilde süper kütleli kara deli çiftlerinin aranışının ESO’nun yaklaşan Aşırı Büyük Teleskop‘u (ELT) ile büyük bir atılım yapması bekleniyor. ELT’nin 2020lerin sonlarına doğru Şili’nin Atacama Çölü’nde çalışmaya başlaması planlanıyor. ELT ile birlikte gökadaların merkezlerinde bunun gibi keşiflerin çok daha fazlasını yapabilmeyi umuyoruz. 

İçinde bulunduğumuz gökadanın merkezinde de bir kara delik bulunmakta olup, en yakın komşumuz Andromeda Gökadası ile milyarlarca yıl içinde gerçekleşecek bir çarpışmanın yolundadır. Belki de bu beklenen çarpışmanın ortaya çıkaracağı gökada bizim şu anda NGC 7727’de gördüğümüz kozmik ölçekte dansa benzer bir şeyle sonuçlanacak. Bundan dolayı bu görüntü bize gelecekten bir parça sunuyor olabilir.

Kaynak: https://www.eso.org/public/australia/news/eso2211/?lang

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu