Sorting by

×
KimyaMakalelerMetalurjiMühendislikNanoteknolojiTeknoloji

Dünyanın En Hafif Ses Yalıtım Malzemesi Jet Motorlarının Sesini Azaltabilir

Bath Üniversitesi’nden bilim insanları dünyanın en hafif ses yalıtım malzemesini üretti. 1 m3’ü sadece 2.1 kg gelmesine rağmen, 16 desibele kadar gürültüyü engelleyebiliyor ve çok iyi bir ısı yalıtımı da sağlıyor. Ağırlığın akustik köpükler için önemli bir faktör olmadığını düşünebilirsiniz fakat polyester üretan ses emicilerle karşılaştırdığınızda grafen aerojelin ne kadar hafif olduğunu görebilirsiniz. Örneğin Kinetics KUA’nın minimum ağırlıkla, maksimum ses yalıtımı amacıyla geliştirdiği insülatörün yoğunluğu 32 kg/m3’dür. Yeni geliştirilen grafen oksit-polivinil alkol aerojel , Nomex bal peteği yapısına sıkıştırıldığından, 16 kata kadar daha hafif olabiliyor.

Bath ekibi geliştirdikleri bu malzemenin özellikle havacılık sanayinde motor gövdesi yalıtımında kullanılabileceğini belirledi. Örneğin jet uçaklarının kabin gürültüleri 105-dB’ken , bu malzemeyle saç kurutma makinesi gürültüsü kadar olan 95-dB’e yakın bir gürültüye indirebiliyor.

Bath ekibi bu malzemenin sadece havacılık değil aynı zamanda otomotiv ve denizcilik için heyecan verici bir ses yalıtım malzemesi olabileceğini düşünüyor. Araştırmaya liderlik eden Prof. Michele Meo,” Bu derecede düşük yoğunluğa ulaşmak için grafen oksit ve polimer kombinasyonu, hava kabarcıkları ve çırpılmış hava kabarcıkları ve dondurmalı dökümde oluşturduk.  En temel seviyede bu yumurtaları çırparak krema yapmakla karşılaştırılabilir. Bu katı ama çok miktarda hava kabarcığı içerdiğinden pek bir ağırlığı yok. Böylece konfor ve gürültüyü engellemede büyük bir gelişmeye imza atıyor.”  

Araştırmacılar kaleme aldıkları makalede aerojelin yangın önleyici ve elektromanyetik kalkan gibi diğer yararlı özellikleri sayesinde, motor yalıtımı gibi ısı kaybının önlenmesinin optimizasyonunda faydaları olabileceğine inanıyor. Araştırma ekibi bu teknolojinin 18 ay içinde piyasaya çıkabileceğini belirtiyor.

Araştırma Nature Scientific Reports dergisinde yayınlandı.

Kaynak: https://newatlas.com/materials/ultralight-acoustic-insulation-aerogel/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu