Sorting by

×
NanoteknolojiYeni İcatlar

Yeni Tasarlanan Sistem Sayesinde Ayakkabılar Mayın Dedektörüne Dönüyor

Botlarınızın içi gün gelir sanki sizin konforunuz için değil de eziyetiniz için yapılmış bir mengeneye dönebilir. Uzun yürüyüşler tırmanışlardan sonra ayaklarınız peynirli mısır cipsi gibi kokabilir. İşte Kolombiya Bogota’ki  Lemur Stüdyo Tasarım’ın yeni tasarladığı içlikler ayaklarınızı rahatlatmakla kalmıyor, aynı zamanda size mayınlara karşı uyararak koruyor. 2013-2014 World Design Impact Prize yarışmasına başvuruda bulunan firma, SaveOneLife adı verilen giyilebilir bir mayın dedektörü teknolojisi  tasarladı.

Kolombiya’da kara mayınları en büyük problemi teşkil ediyor. ICBL’ye göre Kolombiya Afganistan’dan sonra dünyanın en çok mayın barındıran ülkesi. 1990’dan 10,000’den fazla mayın vakasından 2000 tanesi ölümle sonuçlandı. Devlet karşıtı gerillalar  yollara, hükümet binalarına, patikalara, okulların etrafına, ulusal parklara ve daha pek çok yere mayın döşediğinden mayınlı alanlar Kolombiya için oldukça büyük bir problem. Ayrıca bu alanların pek çoğunda kokain kartelleri olduğundan, bölgeler daha tehlikeli bir hal alıyor.

Çok geniş bir alana yayılan mayın dolu ormanlar ve bölgelerde mayınları temizlemek ise başlı başına bir problem. Mayın temizlemek için uzmanlar, ekipmanlar kısacası para gerekiyor. Bu bölgede mayınları temizlemek kokain karteliyle, askerle,insanlarla iletim kurmak gerektiriyor.

Tasarımcılara göre SaveOneLife  mayın tarayan ayakkabı içliği problemi tümüyle çözmese de antipersonel mayınlara karşı tehlikeyi azaltıyor.  Aynı bir metal dedektörü gibi çalışan bu özel ayakkabı tabanı iletken bir malzeme içeriyor. Bu malzeme elektromanyetik bir alan yaratarak, 2 metre çevrenizdeki metal parçalarını radyo alıcı ve mikro işlemci yardımıyla tespit ederek özel bir saate yolluyor. Kol saatine gelene sinyaller sayesinde saatin ekranında mayının yeri gösteriliyor ve saat alarm veriyor.

Lorena Cárdenas yönetimindeki proje Iván Pérez tarafından tasarlandı. Cihazın çalışma prensibi nanoteknolojiye dayanıyor.

Kaynak : Gizmag

save-one-life-6 save-one-life-1 save-one-life-0

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu