Sorting by

×
Astronomiİlginç BilimÜtopyaUzay-Zaman

Evrende Dünya’dan Daha Yaşanabilir Gezegenler Olabilir

Yeni yapılan bir araştırmaya göre Dünyamız evrende yaşama en elverişli gezegen olmayabilir. Bilim insanları, Güneş Sistemi’nin dışındaki 2 düzineden fazla gezegende hayat koşullarının dünyadan daha iyi olabileceğini belirledi. Hatta bu gezegenlerin yörüngesinde döndüğü yıldızlar, Güneş’ten daha iyi bile olabilir.

Washington State Üniversitesi’nden bilim insanı Dirk Schulze-Makuch tarafından Astrobiology dergisinde yayınlandığı araştırmada “süper yaşanabilir- superhabitable “ gezegenlerin karakteristiklerini tanımladı; daha yaşlı, biraz daha büyük, daha ılıman ve muhtemelen Dünya’dan daha sulu olması gerekiyor. Ayrıca, daha yavaş değişen yıldıza sahip gezegenlerde hayat daha kolay yeşeriyor.

En iyi 24 adayın dünyamıza uzaklığı 100 ışık yılı uzakta olsa da, Schulze-Makuch bu çalışma sayesinde gelecekte James Web Uzay Teleskopu, LUVIOR uzay gözlemevi ve ESA PLATO uzay teleskopu gibi gelecek gözlemlerinde yeni odaklar belirlenebileceğini söylüyor.

“Yeni uzay teleskopları yapıldıkça, daha fazla bilgi ediniyoruz ve bu konu bazı hedefleri seçmek açısından oldukça önemli. Tabi, kompleks bir yaşamın olma olasılığı yüksek ve umut vadeden gezegenlere odaklanmalıyız. Buna karşın, ikinci dünya arayışına saplanıp kalmamak için dikkat etmek lazım çünkü, hayata dünyadan daha elverişli gezegenler olabilir,” diyor WSU ve Berlin Teknik Üniversitesi’nden Prof. Schulze-Makuch.

Schulze-Makuch uzmanlığında yürütülen çalışma ekibinde Max Planck Güneş Sistemi Araştırma Enstitüsü’nden astronom Rene Heller ve Villanova Üniversitesi’nden Edward Guinan ortak çalışarak, güneş sisteminin ötesinde bulunan 4,500  bilinen dış gezegenin süper-yaşanabilirlik kriterlerini araştırdı.

Araştırmacılar, Kepler Merak Edilen Geçiş Dış Gezegen Arşivi’nden konak yıldızının etrafında sıvı halde su bulundurma olasılığı olan muhtemel karasal gezegenleri seçti.

Dünya’dan Daha Büyük ve Kütleli Bir Gezegen Daha Yaşanabilir Olabilir

Güneş Sistemi’nin merkezinde bulunda güneşimiz, diğer yıldızlara göre 10 milyar yıldan daha kısa ömürlü olacaktır. Dünya’da kompleks hayatın oluşması yaklaşık 4 milyar yıl aldı. Güneş benzeri yıldızlara G yıldızları deniyor ve bir çoğu kompleks bir yaşam oluşturamadan yakıtını tüketiyor.

Araştırmacılar G yıldızlı sistemlere ilave olarak daha küçük ve daha az parlak K cüce yıldız sistemlerine de baktı. K yıldızlarının avantajı, ömürlerinin 20 ila 70 milyar arası olması. İşte bu sayede, Dünya’daki kadar kompleks bir yaşam oluşturabilme süresi artıyor. Bununla beraber, yaşanabilir gezegenler jeotermal ısı ve koruyucu jeomanyetik alanlar oluşturamayacak kadar yaşlı olmamalıdır. Dünyanın yaşının 4,5 milyar civarında olduğu düşünülüyor. Araştırmacılar bir gezegende hayat olması için en ideal yaşın 5 ila 8 milyar olduğu düşünüyor.

Ayrıca büyüklük ve kütle de önemli. Gezegen Dünya’dan % 10 daha büyük olursa daha yaşanabilir bir yer olacaktır. İlaveten, kütlesinin de Dünya’dan 1.5 katı olması gerektiği düşünülüyor. Böylece  iç ısınmanın radyoaktif yarılanması daha uzun olacak ve daha güçlü kütleçekimi sayesinde atmosferini daha uzun süre koruyacaktır.

Tabi su hayatın anahtarıdır, özellikle nem,bulut ve buhar oluşumu açısından önemli. Tüm yüzey ısısının 5 0C daha yüksek olmasıyla beraber nem artacak ve hayat için daha yaşanabilir bir ortam oluşacak. Bu ısı ve nem dağılımı nedeniyle soğuk ve kuru bölgelere göre, tropikal yağmur ormanlarında biyo-çeşitlilik daha fazla olacaktır.

Tüm bu gereksinimleri karşılayan 24 en iyi gezegen adayının hiç biri tüm kriterleri karşılamasa da, biri bu kriterlerin dördünü karşılıyor ve bu gezegenin dünyadan daha yaşanabilir olma olasılığı var.

“Bazen süper-yaşanabilir gezegenler prensibini düşünmek oldukça zor çünkü, en iyi gezegene sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Gerçekten çok sayıda karmaşık ve farklı yaşam formuna sahibi ve bazıları çok ekstrem koşullarda yaşayabiliyor. Şartlara adapte olabilen bir yaşama sahip olmak iyi fakat bu her şeyin en iyisine sahip olduğumuz anlamına gelmiyor,” diyor Prof. . Schulze-Makuch.

Araştırma Referansı:

Dirk Schulze-Makuch et al, In Search for a Planet Better than Earth: Top Contenders for a Superhabitable World, Astrobiology (2020). DOI: 10.1089/ast.2019.2161

Kaynak
Phys.org
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Evrende Pek Çok Yaşanır Gezegen Olabilir | Tuluyhan Bildiriyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu