Sorting by

×
MühendislikUzay-Zaman

Space X’in İnsan Taşıyacak Kapsülü Başarıyla Kenetlendi

Space X’in Crew Dragon adlı uzay gemisi Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarıyla kenetlenerek önemli bir miltaşını daha tamamladı. İnsansız kapsül başarıyla ISS’e türünün ilk örneği bir manevrayla kenetlendi.

Normalde Space X Uluslararası Uzay İstasyonu’na defalarca kargo taşısa da, bu sefer ilk kez insanlı yolculuklar için fırlatılan bir kapsül ISS’e yollandı.

SpaceX Dragon uzay gemisi ISS’e kargo ile giderek, uzay istasyonunun robotik koluyla yakalandı. Fakat bu sefer Crew Dragon’un kenetlenme prosedürü normalinden biraz farklı çünkü, otomatik bir yazılımla istasyonda istenilen modüle kenetlenme sağlanıyor.

Gemi insan taşıyacağından, görev kontrol dikkatli bir şekilde 150 mtye yakınlarına , geri gelmeden önce 180  metrede son komutu veriyor. 2015’deki uzay yürüyüşünde başarıyla takılan kenetlenme modülü, sayesinde ilk ABD uzay gemisinin otomatik kenetlenmesi sağlanmış oldu.

Sonrasında NASA astronotu Anne McClain tarafından bazı sızıntı ve basınç testleri yapıldıktan sonra kozmonot Oleg Kononenko kapakları açarak, içeriye baktı. Henüz insan taşımasa da Ripley isimli test kuklası vardı ve sensörleriyle biyometrik veri topladı. Ayrıca 181 kg ağırlığında erzak ve ekipman paketlenmişti. Kapsül 5 gün boyunca kenetli kalacak, sonrasında ise yine hayati bir test kapsülü bekliyor. Dünya’ya geri dönecek kapsül atmosferden geçecek ve sonrasında mevcut 4 paraşüt açılarak yere yumuşak bir iniş yapacak. Space X’in inen uzay aracını 1 saat içinde sudan çıkarması gerekiyor .

Kaynak : NASA

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu