Sorting by

×
BilgisayarBilimGenelHaberlerYeni İcatlar

İntel 3D Transistörlerle Daha Fazla Hız Elde Edecek

Yeni transistörler akımı dikey kanallarda taşıyorlar. Eski tasarımlarda (inset) kanallar geçitlerin altında yatıyordu.

Silikon çiplere daha fazla bileşken ekleme çabasında,  3 boyut temelli çipleri üreterek yeni bir devir başlattı. Yeni teknoloji sayesinde Moore kanunu ( çiplerde her iki yılda bir transistör sayısının ikiye katlanacağını belirten)   da boyut değiştirmiş oldu. Bu enerji verimliliği ve işlemci hızını önemli biçimde değiştirmiş oluyor.

İntel 3d transistör teknolojisini yeni 22nm işlemcilerde kullanmaya başladı. Böylece oldukça hızlanan işlemciler sizi doruklara çıkaracak. İntel sırf yeni 22 nm teknolojisi için yeni bir fabrika bile inşaa etti. Videoda İntel’ in son teknolojilerini göreceksiniz.

Normal çiplerde akım  geçişi  kapılar adı verilen ve geniş kısımın üstündeki silikon malzemeye tutturulmuş dar iletim kanalından sağlanıyordu. Yeni 3 -d transistörlerde ise akım taşıyan kanal üste doğru çevirilip, çipin üzerinden geçiyor.

İntel yeni transistörlerin % 37 ‘ e kadar daha hızlı ve eski çiplerin yarısı kadar enerji tüketeceğini belirtiyor.Eski çiplerde mm2’de 4.87 milyon transistör bulunurken, yeni transistörlerde mm2’de 8,75 milyon transistör var. 2017′ ye kadar çiplerde   mm2’de yaklaşık 30 milyon transistör olması öngörülüyor.

İntel’ in fabrikası gerçekten bir uzay istasyonu gibi çalışıyor.

Kaynak: http://www.technologyreview.com/article/427674/3-d-transistors/

http://youtu.be/HsJLaiihV64

http://www.youtube.com/watch?v=v2gDMj42sIM

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu