Sorting by

×
Bilimsel GelişmeBiyolojiMakalelerTıp ve Sağlık

FDA, MS Hastalığının Birkaç Türünde İşe Yarayan İlk İlacı Onayladı

Türkiye’de yaklaşık 40 bin MS (multipl skleroz) hastası olduğu düşünülüyor. Bu hastalık vücudun motor yeteneklerini ve bilişsel kabiliyetlerini bozuyor. Amerikan İlaç Dairesi, FDA   birkaç MS türünün tedavisi için yeni geliştirilmiş bir  MS ilacını onayladı. Ocrelizumab(Ocrevus) adı verilen ilaç, diğer MS ilaçlarının aksine T hücrelerine değil, B hücrelerini hedef alıyor.

Aynı elektrik kabloları gibi vücudu kaplayan sinir hücrelerinin yalıtan miyelin bir kılıf vardır. İşte MS durumunda, bağışıklık sistemi bu hücreleri yanlışlıkla patojen olarak algılar ve onlara saldırır. Bu koruyucu kılıflar hasar gördüğünde aynı elektrik devreleri gibi kısa devre yapar ve motor kabiliyetlerini, görsel aktiviteyi ve kavramayı bozar. En yaygın form ise relaps-remission MS ‘dir . Yarı düzenli dönemde alevlenir, fakat bazı hastalar maalesef birincil progresif MS’dir .Bu durumda  , semptomlar giderek azalmaz ve daha da kötüleşir.

MS için halen bilinen bir tedavi yöntemi olmasa da ,dünyada bilim insanları MS’e yoğunlaşmış durumdalar ve çok araştırma yapılıyor. MS ile mücadelede beyin kan damarlarında demir tıkanmalarını temizleyerek, bağışıklık sisteminin miyelin kullandığını hatırlatmak ve böylece enflamasyona neden olan proteinleri bloke ederek, bağışıklık sistemini tümüyle yeniden başlatmak mümkün.

Tarihsel boyunca, MS araştırmalarında T hücrelerine yani, bağışıklık sisteminin kara kuvvetlerine odaklanıldı. Fareler üzerinde daha önce yapılan araştırmalar, MS benzeri durumların diğer hayvanlardan transfer olan T hücreleriyle aktarıldığı düşünülse de , insanlarda hastalığın insan formlarında böyle bir taşınım bulunmadı.




Kaliforniya San Francisco Üniversitesi’nden bir ekip B hücreleri adı verilen farklı bir bağışıklık hücresine odaklandı. Tıp Doktoru Stephen Hauser ve arkadaşları, hücrelerin beynin derinliklerinde yaşadığını, sadece % 2 civarında kana karışarak, MS hastalarının sinir sistemlerinde enflamasyona neden olduğunu buldu.

İşte bu yeni hedef doğrultusunda ocrelizumabı(Marka İsmi Ocrevus) geliştirdi. İlaç bu mücadeleci B hücrelerini yok etmekte oldukça etkili ve tek seferde birkaç ay işe yarıyor. Bugün relaps-remitting MS için standart test olan, interferon beta-1a’ya göre test edildi. Ocrelizumab’ın yıllık relapsı % 47, güçsüzlüğü % 43 azalttığı ve beyin lezyonlarını % 95’e kadar azalttığı bulundu.

Hatta daha da etkileyici olan birincil progresif MS’i yavaşlatmada umut vaat etmesidir. Araştırmacılar, hastalığın bu formuna beyinde gizlenen B hücrelerinin & 98’sinin neden olabileceğinden kuşkulanıyorlar. Bu da tedavisini güçleştiriyor. Bu etkiler oldukça küçük kabul edilse de, birincil progresif MS üzerinde herhangi bir etkisi olabilmesi cesaret veriyor.

“ Hayli etkili ve iyi tolere edilebilen tedavi imkanı sayesinde, MS hastalığının şafağında olan insanlar bu terapiyle tedavi edilerek, miyelin enflamasyonu ve dolasıyla relapslar ve gerilemeler tümüyle tedavi edilebilir,” diyor Hauser.

Araştırmacılar bu ilaca karşı oldukça optimistik yaklaşıyorlar, bu sayede yüzlerce binlerce insanın hayat kalitesinde ve gelecekte MS olacak pek çoklarının tedavisinde işe yarayacağını umut ediyorlar.

Araştırma sonuçları New England Journal of Medicine dergisinde yayınlandı.

Daha önce de bu konuda bir haber yapmıştık.

Kaynak: UCSF

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Geri bildirim: FDA, MS Hastalığının Birkaç Türünde İşe Yarayan İlk İlacı Onayladı - Herşeyolog
  2. Geri bildirim: MS Hastalığının Birkaç Türünde İşe Yarayan İlk İlaç | Moleküler Biyoloji ve Genetik

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu