Kulağa gerçekten bilim-kurgu gibi gelecek ama bilim insanları bir asteroitin içine nasıl uzay istasyonu kurabileceklerini araştırıyorlar. Peki bunu neden bir asteroit madenciliği fırsatına çevirmeyelim. Normalde asteroitin dönüşü, asteroit için yeterli kütle çekimini yarattığından maden ekipmanlarını kullanarak zengin mineraller ve maden yataklarını kazmak için kullanabiliriz.
Ayrıca asteroitin kayalık kabuğu maden istasyonunu kozmik ışın radyasyonu ve tehlikelerden koruyan bir kalkan görevi yapabilir.
İşte bu çılgın fikrin olabilirliğini araştırmak için Viyana Üniversitesi’nden araştırmacılar, 500*390 m büyüklüğünde hipotetik bir asteroite bazı gelişmiş kütleçekim modelleri uyguladılar.
“Santrifüj kuvvetlerinden gelen yükler, asteroitin içinde bir mağaraya uzay istasyonu yerleştirmeyi uygun kılıyor,” diyor araştırmacılar. Eğer uygun boyutlar materyaller seçilebilirse asteroit, uzay istasyonunu destekleyecek kadar güçlü olabilir.
Araştırma ekibi pratik uygulamalar için asteroitin sadece bileşimini değil, iç yapısının da bilinmesinin kritik önem taşıdığını vurguluyor. Görevlere çıkmadan önce bu gibi çalışmaların yapılması kaçınılmaz gerçeklerdir. Sonrasında ancak madencilik operasyonlarına başlanabilir.
Bilim insanlarının model aldığı asteroitler boyut olarak, daha önce gözlenen 3757 Anagolay, 99942 Apophis ve 3361 Orpheus asteroitlerine yakın olsa da, halen bu asteroitlerin bileşimleri bilinmemektedir.
Tabi halen düşünüldüğünde asteroit maden istasyonları için çalışmak için henüz çok erken. Ayrıca araştırma henüz gözden geçirilmediğinden belki böyle bir istasyon kurmak için büyük bir metal silindir kullanılabilir.
“Eğer yeterince stabil bir asteroit bulabilirsek,belki de bu alüminyum duvarlara ihtiyacımız olmayabilir, tüm asteroiti bir uzay istasyonu gibi kullanabiliriz,” diyor araştırma ekibinden astrofizikçi Thomas Maindl New Scientist’e verdiği demeçte.
Maindl ve meslektaşlarının yaptığı hesaplamalara göre asteroit katı bir taş olarak düşünülüyor ve madencilik ekipmanının uzay yüzmemesi için Dünya’nın % 38’i kadar bir kütleçekimine sahip olması gerekiyor.
Asteroitte insan ve robot işçiler çalışacağı düşünülürse, bunun için asteroitin dakikada 1 ila 3 dönüş yapması ve bu sayede yeterli santrifüj kuvvetini sağlayacağı hesaplandı.
Bu hayali gerçeğe dökmek için hazırlanma işi çok. Örneğin, asteroitin ikiye ayrılması tehlikesi olmadığını bilmek gerekiyor. Eğer yeterince dayanıklı ve stabilse hipotetik olarak küçük bir karargahtan genişleyen bir uzay istasyonuna kadar her şey inşa edilebilir.
Böylece dünyadan bağımsız kalıcı evler kurulabilir. Asteroit madenciliği ile bu mümkün olabilir. Yine de bu işi için asteroit çok iyi izlenmeli ve analiz edilmeli. Asteroitin yavaşlaması veya parçalanması gibi riskler çok iyi hesaplanmalı.
Araştırmacılar asteroitlere uzay istasyonu kurmak için halen alınması gereken çok yol olduğunu ve asteroit madenciliği için en az 20 yıl gerektiğini düşünüyorlar.
Dünya ekonomisini etliyecek olan yeni bir alan uzay madenciliği umarım dünya için güzel sonuçları olur.