Sorting by

×
BilgisayarREKLAM

PHP Uzmanı Nasıl Olunur?

Şimdi ilk olarak başınızı kaldırmanızı ve etrafınıza bir göz atmanızı istiyorum. Çevrenizde ne kadar teknolojik cihaz var değil mi? Bu yazıyı okumakta olduğunuz tablet, bilgisayar ya da televizyonunuz. Mutfağınızda bulunan en basit kahve makinalarından ocaklara hatta belki içinde bulunan kamera aracılığı ile telefonunuza bağlamış olduğunuz buzdolabınız bile gözünüze çarpmış olabilir ya da odanızda bulanan bluetooth aracılığı ile telefonunuza bağladığınız elektronik tartınız gözünüze çarpmıştır. Bunlardan hiçbiri olmadıysa bile şu an da bu yazıyı okuduğunuz elinizde bir teknolojik alet mevcut. Eğer bu yazıyı telefondan okuyorsanız karşınızda durmakta olan televizyonunuz. Peki ya televizyonunuz artık sadece kanalları göstermekle yetiniyor mu? Cevabı hepimiz biliyoruz. Tabi ki hayır. Artık televizyonlarımızdan bile Facebook, Youtube, Neftlix gibi uygulamalara giriş sağlayabiliyoruz. Peki ya bu sitelere girmek için neye ihtiyacımız var? İlk olarak bu site üzerinde ya da belki de başka bir site bağlantısı ile oluşturacağımız bir profil gereklidir. Daha sonra tabi ki ücretli olanlar için ücretini ödememiz. Peki ya bu profili oluşturmamızı sağlayan şey nedir? Bizim bu tarz sitelerde profil oluşturmamızı sağlayan şeyin adı Php, bunu kullanarak web sitelerini oluşturan kişiye de php uzmanı denmektedir. Yazılım ile ilgilenen ya da internet ile uğrasan herkes php ismini duymuştur. Bunun ne anlama geldiğini bilmese de bir takım bu konu hakkında araştırmalar yapmış yazılar okumuş olabilirsiniz. İnternet siteleri içerisinde denk gelmiş olabilirsiniz. Php’nin ne olduğunu ya da bu konu hakkında bilgi edinmek istiyorsanız tam da olmanız gereken yerde yani en doğru adrestesiniz. Sizin için bu konu hakkında bütün bilgileri toplayarak en hızlı ve kolay ulaşabilmeniz için bir araya getirdik. Hazırsanız lafı uzatmadan hemen konumuzu incelemeye başlayabiliriz.  İlk olarak php kısaltmasının nereden geldiğini söyleyelim. PHP adını ‘’Personal Home Page tool’’ kelimelerinin baş harflerinden almıştır. Php tam olarak yazılımda kullanılan bir dil olarak tanımlanabilmektedir. Bu noktadan sonra şu sorular aklımıza gelebilir: Php uzmanı nedir? Nerelerde çalışır? Tam olarak ne iş yapar? Kimler php uzmanı olabilir? Php uzmanının sorumlulukları nelerdir? Php yazılım uzmanının nitelikleri nelerdir? Sizde bu soruları merak ediyorsanız bu yazı tam size göre. Php Uzmanına dair aradığınız tüm bilgiler bu yazıda sizlerle buluşmak üzere. İlk olarak php uzmanının ne olduğunu açıklamakla başlayabiliriz.

Php Uzmanı Nedir?

Php uzmanı nedir sorusu bu konunun en önemli kısmıdır. Uzmanlık alanının ne olduğunu anlamak bizim konuyu anlamamız için kolaylık sağlayacaktır. Sanal dünya hayatımıza yeni birçok şey kattı. Teknolojiyle gelişen dünya bize birçok yeni alan ve çeşitli iş imkanlarının ortaya çıkmasına bu sayede de bizler iş alanlarının açılmasına neden oldu. Sanal dünyanın temelinde olan kodlarda bu yeni dünyanın bir parçası olarak günümüze yansımaktadır. Bu dünyanın gelişmesinde ve dönüşmesinde de büyük ölçü de yazılım mühendisleri ve bilgisayar mühendisleri iş yapmaktadır. Php uzmanları da işte bu yeni dünyanın yazılımcıların bir parçasıdır. Onları en yalın tanımlamamız ise şu şekilde olacaktır: Php, dinamik web siteleri web uygulamaları geliştirmek için oluşturulan bir uygulama dilidir. Php uzmanı ise MySQL, Ajax ve JavaScript gibi yazılım dillerini kullanabilen ve bir dizi web tabanlı ürünün oluşturulmasından ve uygulanmasından sorumlu kişidir.  İlk olarak 1995 yılında Kanadalı yazılımcı Rasmus Lerdorf tarafından icat edilmiştir. Lerdorf; ilk önce perl betiği biçimindeki sayfasına gelen misafirlerin sayısını öğrenmek amacıyla bu sanal icadı gerçekleştirdi. Bundan çok kısa bir süre içerisinde de herkesin buna ulaşması için açık kodlar haline getirdi. Bu sayede herkes buna ulaşabilir oldu. Bu ulaşılabilirlik sayesinde php uzmanı olmak oldukça kolay bir hale gelmiştir ancak bilindiği gibi her işte olduğu gibi php uzmanı olmak da emek isteyen bir iştir. Uzmanın ne olduğunu tanımladıktan sonra bunun nerelerde kullanılacağını sormak hemen aklımıza gelecektir. Siz düşünmeden biz araştırdık işte php nerelerde kullanılmaktadır sorusunun yanıtı.

Php Nerelerde Kullanılmaktadır?

Aslında bu sorunun cevabını sizlere yazının başında vermiştik. Yukarıda da belirttiğimiz gibi php internet siteleri ile alakalı bir konu olarak karşımıza çıkar. Bu durumda bu soruyu sorduğumuzda tabi ki aklımıza ilk olarak internet siteleri gelmektedir. Yazılım dünyasının temelini bu internet siteleri oluşturmaktadır.  İnternet siteleri php kullanımının en yaygın ve sık olduğu yerdir. Günümüzde tek tıkla istediğimiz kıyafet kapımıza geliyor. Bu nasıl oluyor? Eski insanlara bunları anlatsak sanırım büyü ya da sihir olduğundan bahsederlerdi. Ancak bu ne büyü ne de sihir. İnternet bunu yapmamızı sağlıyor. Bir e ticaret sitesine üye oluyoruz. Kendi profilimizi oluşturuyoruz. Neredeyse Dünya’nın her yerinde olan mağazalar karşımıza çıkıyor. İçlerinden bir tanesini beğeniyoruz ve hoop işte sepetimizde. Gerisi hepinizin bildiği gibi ödeme yapılması ve adresimize ulaşması şeklinde devam ediyor. Şimdi hepinizin peki bunun neresinde php uzmanı dediğinizi duyar gibiyim. Tam da php uzmanı bu olayın en temelinde yer almaktadır. Ulaşmış olduğumuz bu e ticaret sitesi ve diğer tüm profil oluşturmamız gereken internet siteleri php kodlamaları içerir. Yani aslında tek tıkla kapımıza gelmesini sağlayanlar php uzmanlarıdır dememiz yanlış olmayacaktır.

Php Uzmanı Nasıl Olunur?

Php uzmanın ne olduğunu açıkladıktan sonra en merak edilen konu tabi ki de buna nasıl sahip olunacağıdır. Böyle bir iş birçok insanın hayalini oluşturan bir iş olarak karşımıza çıkar. Günümüz sanal dünyasında da aranan bir konumdur. Her şeye artık internet siteleri aracılığıyla ulaşıyoruz ve bu sitelerin hepsine giriş yapmak gerekiyor. Bu durum da php uzmanına olan ihtiyacı arttırmaktadır.  Çeşitli eğitimler sonucunda ve üniversitelerin Bilgisayar Mühendisliği bölümünü lisans derecesi ile bitirebilen kişiler php uzmanı olabilmektedirler. Diğer bölümlerden ise matematik gibi lisans derecesi ile mezun olduktan sonra yazılım mühendisliği alanında yüksek lisans derecesinde mezun olduktan sonra php uzmanı olabilmektedirler ancak bunlar olmadan da php uzmanı olunabileceği unutulmamalıdır.

Php Uzmanı Olmanın Sorumlulukları Nelerdir?

Her iş önemlidir ve dikkat edilmesi gereken şeylere sahiptir. Neredeyse tüm sanal dünyamızı kaplayan bu alan kapladığı alan açısından da önem taşımaktadır. Tüm profillerimize ulaşılabildiği düşünüldüğün de çok ciddi bir iş olduğu da fark edilecektir. Php uzmanının da çalışma alanları içerisinde dikkat edilmesi gereken yerler vardır. Yaptığımız işler söz konusu olduğunda yaptığımız eylemlerin sorumluluklarını almamız gerekmektedir. Bu başlık altında php uzmanlarının sorumluluklarının neler olduğuna göz atacağız.

Web tabanlı php uygulamalarını geliştirmeyi bilmek, günümüz teknolojisini takip etmek ve buna uygun teknolojiler geliştirmeyi hedeflemek bu işte ki önceliğimiz ve en büyük sorumluluğumuz olmalıdır. Web uygulama ve geliştirme sırasından ürün teslimine kadar olan tüm bu süreç içerisinde müşteriye destek sağlamak en önemli sorumlulukları arasında sayılmaktadır. Müşteri ile diyalog her işte olduğu gibi burada da oldukça önem tutmaktadır. Bu noktadan bakıldığında php uzmanları müşterilerinin ihtiyaçlarını doğru tespit etmeli ve ona uygun ürün geliştirmeyi hedeflemelidir. Bu noktada iyi bir iletişimci de olmak önemlidir. Müşterinin ihtiyaç ve isteklerini analiz eder ve uygular. Aynı zamanda kullanıcı deneyimini de göz önünde bulundurmalıdır.

Php’nin Avantajları Nelerdir?

Evet, bu alanın en keyifli kısmına geldiğimizi söyleyebiliriz. Bu sistemin en güzel yanı da avantajlarının oldukça fazla olmasıdır. Bu sistem ücretsiz bir sistem olması açısından en önemli avantajı budur. Sizden bu sistem için herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Sistem açık kodlu olmasından dolayı eğer bu konuda deneyimli ve bilgili başka kimseler varsa onlarda geliştiriciliğe destek olabilmektedir. Çok çeşitli veri tabanları aracılığıyla çalışmaktadır. Sanal sunucular aracılığı ile çalıştığından dolayı sorunsuz bir şekilde ilerler. Bu durumda sizin işlerinizi kolaylıkla halledebilmenizi sağlamaktadır. Kolay kod dizilimi ile çalışır. Bu da öğrenilmesini kolaylaştırır. Php’de kaynak sorunu ile karşılaşmazsınız. Arama motorları sizin için oldukça çeşitli ve fazla miktarda bilgi sunarlar. Seçmiş olduğunuz bir ekran boyutu için en uygun sürümü php sizler için seçer ve gösterir.

Google, Facebook ve Instagram gibi dünya devi şirketlerin servislerini yani API servislerini kullanarak kendi sitenizi tasarlayabilirsiniz. Bu tasarlama ile sitenize girecek olan kişi Google veya diğerleri aracılığı ile giriş yaptığında onların profiline de ulaşmanızı sağlamaktadır. Sistem oldukça hızlıdır. Zamandan tasarruf edersiniz. Php çalışma motoru hemen anlar ve ona göre bir çıktı oluşturur.

PHP’de bulunan birçok yardımcı öğe vardır. Bunlar sayesinde excele belge aktarma, excel dosyası ya da pdf dosyası oluşturma gibi işlemleri kolaylıkla yapabilirsiniz. Yukarıda sıralamış olduğumuz avantajlardan da belli olduğu gibi oldukça fazla avantajı bulunmaktadır. Bu şekilde de sizlere avantajlarını anlatmış olduk. Görüldüğü gibi oldukça fazla avantajı bulunmaktadır. Günümüz şartlarına kendini uyumlu hale getirmeyi amaçlayan ve geliştirmek isteyen herkesin öğrenmesi ve kullanması gereken bir şey olarak görülebilir.

Php Nasıl Çalışır?

PHP; kendi yorumlayıcısıyla birlikte kullanılmaktadır.  Yorumlayıcı sayesinde <?php ve ?> etiketleri ile PHP kodlarını yorumlar ve Html çıktısı üretebilir. Yani kullanıcıya Html çıktısını gösterir. PHP yazabilmek için ilk önce bilgisayarınıza bazı localhost modüllerini yüklemeniz gerekmektedir. Bu tür modülleri barındıran bazı hazır programlar bulunmaktadır. Xampp Server adlı program bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Düzenli, kolay, hızlı ve anlaşılır PHP kodları yazabilmek için bazı editör programlarından yararlanabilirsiniz. Bunlara örnek olarak da Notepad++, Sublime Text, Eclipse, NetBeans bu programı gösterebiliriz. Notepad++ oldukça iyi ve kullanışlı bir editördür. Bu editörün oldukça geniş bir eklenti havuzu olduğunu göreceksiniz. Sublime Text ise PHP yazan programcıların en sık kullandığı editördür. NetBeans ve Eclipse çok fazla modülü içinde barındırdığı için başlangıç seviyesi için fazla karmaşıktır.

PHP Hangi Veri Tabanlarını Destekler?

Php’nin desteklediği veri tabanları oldukça geniş bir listeye sahiptir. En önemli avantajlarından biri de bunun olduğunu söylemiştik. Peki, bu veri tabanları hangileridir? Bu veri tabanlarını şu şekilde sıralamak mümkündür. Adabas, interbase, solid, dBase, mSQL, Sybase, Empress, MySQL, Velocis, FilePro, Oracle, Unix dbm, Informix, PostgreSQL, Microsoft SQL olarak sıralayabilirz. PHP uzmanı olan kişilerin en çok kullandığı php ile adı en çok geçen veri tabanı olarak karşınıza MySQL’dir

Yukarıda da okumuş olduğunuz gibi sizlerle Php uzmanı kimdir? Kime Php uzmanı denir? Php uzmanının sorumlukları nelerdir? Php nedir? Vb. sorulara cevap vermeye çalıştık. Yaptığımız araştırma sizin için yeterli olmuş olması dileğiyle.

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu