Sorting by

×
İklim DeğişimiMakaleler

Araştırmaya Göre Dünya Sıcaklığı 4 Derece Daha Artarsa Tüm Bitki Örtüsü Yok Olabilir

Son iklim ve biyoküre modellemelerine göre iklim örtüsünde biriken karbon miktarı nedeniyle gelecekte birikecek karbon miktar,ı bitki örtüsü için kritik önem taşımakta. Karbon miktarı artışının bitki örtüsü üzerinde negatif etki yaratacağı ve kuraklık yaşanacağı düşünülüyor. Bilim adamlarının yaptığı geniş çaplı modellemeye göre sıcaklıklarda yaşanacak dört derecelik artışın limit değeri olduğu ve bu artışla bitkilerden gelen doğal  karbondioksit (CO2) yutaklarının hızla artarak, dünya atmosferinden  CO2 ‘i ayrıştıramayacağını hesapladılar.

Karbon yutakları tüketilip, depolanan doğal bir sistem dünyamızın kimyasal dengesine yardımcı oluyor. Amazon’ daki yağmur ormanları ve Boreal ormanı gibi bitki örtüleri  buna en büyük katkıda bulunan yerler.

Eğer dünya ısınmaya devam ederse Boreal ormanları gibi ormanlar yanarak, orta enlemlerde kuraklıklar  baş göstererek atmosfere daha fazla karbon salarak global ısınmayı arttıracak.

Başlangıçta yüksek CO2  miktarı fotosentezi arttırarak bitkileri coşturacak. Fakat sonrasında dünyanın ısınması nedeniyle kuraklık başlayarak doygunluk noktasına(satürasyon) ulaşınca doğal dengeyi bozacak. Modellemede global ısınmadaki 4 derecelik artışın Dünya’ nın bitki örtüsü üzerinde negatif etkilere sebep olacak.  Örneğin tüm dünya çapında nem stresi nedeniyle bitki hücrelerinde ok az su kalacak.

Karbon dolu bitki örtüsü bu noktada doygunluğa ulaşacak ve doğal CO2 emilimi duracak. Doğada bitkilerin sağladığı doğal karbon boşalımları olmadan  karbon miktarının hızla artacağı yeni bir iklim değişimine yol açacağı görüldü.

Cambridge Üniversitesi’nden Coğrafya Bölümü’ nden bilim adamları özellikle bu yeni veriler ışığında karbon alıkonma sürelerinin karbon dönüşümü üzerindeki etkilerine odaklandı.

Cambridge’ den Dr Andrew Friend liderliğinde yapılan araştırma, ‘Inter-Sektörel Çarpışma Modeli  Döngülü Karşılaştırma Projesi’  (ISI-MIP) ‘ nde iklim değişimi üzerine eşi görülmemiş bir çaba sarfediyorlar. Bu modellemede 7 global bitki örtüsü modeli kullanarak gelecekte atmosferde bulunan CO2 miktarı ölçülüyor.

ISI-MIP ekibi Hibrit ve Friend adı verdikleri iki modeli Darwin adlı süper bilgisayarda kullanarak  gelecek senaryolarına ait iklim değişimlerini bir günde hesaplayabiliyor. Normalde aylar alacak hesaplamalar süper bilgisayar sayesinde çabucak yapılabiliyor. Yazılım her 2500 km2 lik bölgede bugüne kadar gelişen iklimi inceleyerek her 30 dakikada bir, 2099 yılına kadar değişen iklimi simüle edebiliyorsunuz.

Bu yüzyılın sonuna kadar 4 derece veya üzeri artışla bitki örtüsünün karbon limitine ulaşacağı düşünülüyor.

 

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/12/131216154851.htm

Araştırma Referansı :

  1. Andrew D. Friend, Wolfgang Lucht, Tim T. Rademacher, Rozenn Keribin, Richard Betts, Patricia Cadule, Philippe Ciais, Douglas B. Clark, Rutger Dankers, Pete D. Falloon, Akihiko Ito, Ron Kahana, Axel Kleidon, Mark R. Lomas, Kazuya Nishina, Sebastian Ostberg, Ryan Pavlick, Philippe Peylin, Sibyll Schaphoff, Nicolas Vuichard, Lila Warszawski, Andy Wiltshire, and F. Ian Woodward. Carbon residence time dominates uncertainty in terrestrial vegetation responses to future climate and atmospheric CO2.PNAS, December 16, 2013 DOI: 10.1073/pnas.1222477110

termal harita

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu