
Günümüzde bilimin ve teknolojinin işbirliği sayesinde her geçen kanser araştırmalarında umut artıyor. Kanser araştırmalarında her gün heyecan verici gelişmeler yaşanıyor. Anti kanser ilaçları ile heyecan verici gelişmelerle karşılaşacaksınız. Ama bu ilaçlar ne olur? Hiç değilse ne zaman kadar hastalar için erişilebilir hale gelir?
Yeni yayınlanan bir araştırmada kanser araştırmacıları, Anti- kanser ilaçlarının keşif ve klinik uygulamalarını araştırdı. “Her yeni ilaç beraberinde uzun klinik uygulamalarıda getirir. Bu ilaçların yapımında da bir çok zorluk vardır. Değişen onlarca araştırmacı, düzenleyici kurumlar, mükellefleri, doktorlar ve hastalar…”diyor araştırmanın baş yazarı, Bordet Enstitüsünden Dr. Felipe Ades.
İlk önce uygulamalara dahil olunması için ilaçlar onay almak zorundadır.Ayrıca hekimlerin reçete alışkanlıklarının değiştirilme konusunda başarılı olunması hastaların uyum sürecini hızlandıracaktır.
Her gelişme aşamasında benzersiz engeller ve zorluklar vardır. Örneğin, Avrupa Birliği’ nde bir ilaç için onay alınması 418 gündür.
Bir anti kanser ilacının piyasaya sürülmesi ve maksimum etkisi 3 yıl sürer. Kompleks yaşam tarihinde anti kanser ilaçlarıyla kanseri bitirmek için her ilaç uygun olmayabilir.
Bu farklı ilgi ve uzmanlık isteyen zorlu bir görev ama kesinlikle “kazan- kazan- kazan- kazan ” durumu diyor Dr.Ades.
Kaynak :
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141117111330.htm
Araştırma Referansı :
F Ades. Hurdles and delays in access to anti-cancer drugs in Europe. ecancermedicalscience, 2014; 8 DOI: 10.3332/ecancer.2014.482