Sorting by

×
Bilimsel GelişmeBiyolojiDeneyselKimyaMakalelerNanoteknolojiTıp ve Sağlık

Enjekte Edilebilir Hidrojel Osteoporoz Tedavisinde Çığır Açabilir

Osteoporoz tedavisi normalde oral ilaçlarla tedavi edilebilir fakat bu tedavi süreci oldukça uzundur. Kayda değer bir etki görmek 1 yılı bulabilir. Yeni geliştirilen bir hidrojel enjeksiyonu sayesinde, kemik yoğunluğu 2 haftada arttırılarak tedavi edilebilir.

Osteoporoz hastalığında kişinin kemik yapıcı osteoblast hücreleriyle, kemik bozan osteoklast hücreleri arasında dengesizlik oluşuyor. Genelde osteoklastlar kemiklerin şekillenip güçlenmesine yararlı bir fonksiyon sergiler. Fakat osteoblast sayısı aşırı artarsa , kemik dokusunda kayba ve sonunda daha zayıf kırılgan kemikler olmasına neden olur.

Tedavi genellikle ya eski kemik dokusunun parçalanma hızını azaltan ya da yeni kemik dokusunun üretilme hızını artıran ilaçların kullanılmasını içerir.

Her iki durumda da, ilaçların gözle görülür bir fark yaratması 12 ay kadar sürebilir ve bu süre zarfında hasta ciddi kemik hasarlarına maruz kalabilir. İlaçlar ayrıca bir kaç rahatsız edici yan etkiye neden olabilir, ayrıca bazı insanlarda o kadar da işe yaramayabilir.

İşte bu noktada yeni hidrojel devreye giriyor. Dr. Dominique Pioletti ve İsviçre’nin EPFL Üniversitesi’nden meslektaşları tarafından üretildi. Şimdilik girişim şirketi Flowbone tarafından daha da geliştiriliyor.

Maddenin aktif bileşenleri arasında, vücudun bağ dokusu tarafından doğal olarak üretilen yapışkan bir madde olan hyaluronik asit ve kemik dokusunun birincil bileşeni olan hidroksiapatit nanopartikülleri yer alıyor.

Laboratuvar testlerinde hidrojel, kemik kaybı olan sıçanların bacak kemiklerindeki zayıf noktalara doğrudan enjekte edildi. Sadece iki ila dört hafta içinde, enjeksiyon bölgelerindeki kemik yoğunluğunda üç kata kadar artış oldu. Ancak gelişmeler bununla sınırlı kalmadı.

Başka bir sıçan grubunda, hayvanlara ek olarak geleneksel kemik yapıcı hormon tedavisi uygulandı. Dahası, aldıkları hidrojel kemik yıkımını azaltan bir ilaçla karıştırıldı. Bu sefer kemik yoğunluğu 4,8 kata kadar arttı.

Uygulanan hormonlar böyle bir senaryoda yine de istenmeyen yan etkiler üretebilse de, bunu şu anda olduğundan çok daha kısa bir süre için yapıyor olacaklar.

Bilim insanları şimdi hidrojel için düzenleyici onay almayı bekliyor ve ardından insan denemelerine başlamayı planlıyorlar.

Pioletti, “Bu çalışmada, sistemik olarak verilen bir ilaç ve hidrojelimizin lokal enjeksiyonundan oluşan kombine bir tedavinin kemik yoğunluğunda hızlı bir artış sağladığını ve bu nedenle osteoporoz kırıklarının önlenmesinde dönüşüm yaratabileceğini ilk kez gösteriyoruz,” diyor.

Zürih Schulthess Klinik’ten Dr. Vincent Stadelmann’ın da yer aldığı araştırmayla ilgili bir makale yakın zamanda Bone dergisinde yayımlandı .

Yeni çalışmanın henüz insanlar üzerinde denenmediğinin altını çizmek isteriz.

Kaynaklar: EPFL , flowbone

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu