Sorting by

×
BilimBiyolojiMakalelerÜtopya

Sibirya’ da Buzulların İçinde 30,000 yaşında Dev Virüs Bulundu

dev virüs pithovirüs-gerçek bilim

Sibirya’ da 30,000 yıldır yerin altında donmuş halde pithovirus adı verilen dev bir virüs keşfedildi. Sibirya’nın kuzey doğusunda ekstrem soğukların yaşandığı Chukotka özerk bölgesinde bulunan dev virüs, Information Génomique et Structurale laboratory (CNRS/AMU), Biologie à Grande Echelle laboratory (CEA/INSERM/Université Joseph Fourier), Génoscope (CEA/CNRS) ve Russian Bilimler Akademisi’nin işbirliği sayesinde bulundu. İnsanlara ve hayvanlara zararı olmayan virüs amfora şekli ve büyüklüğü itibariyle Pandoravirüsü anımsatsa da bu virüs genomu ve replikasyon mekanizmasıyla farklılık gösteriyor. Bu çalışma sayesinde dev virüslere üçüncü bir familya eklenecek.

Megaviridae(2003’ de bulunan Mimivirüs tarafından temsil edilen) ve Pandoraviridae familyalarında dev virüsler olarak temsil edilen ( 0,5 mikron çapa ulaşabilen optik mikroskopla görülebilen virüs türleri)  ve sınıflandırılan dev virüsler çok uzun genetik zincirlere sahipler. Normalde Grip veya HIV gibi virüsleri ancak 10 gen uzunluğunda olurken bu virüsler oldukça uzun bir genetik diziye sahipler. Bu virüslerin genomları çoğu bakteri türünden bile daha uzun olabiliyor.

Chukotka özerk bölgesinde keşfedilen dev virüsün 30,000 yılda daha yaşlı olması araştırmacıları heyecanlandırdı. Virüs Pithovirus sibericum olarak adlandırıldı.

Başlarda amfora şeklinden dolayı bilim insanları  virüsün Pandoravirüs ailesine ait olduğunu düşündü. Fakat genom analizi sonucunda hiçbir genetik akrabalık olmadığını gördüler. Pithovirüste 500 gen varken, Pandoravirüste 2500 civarı gen var. 1,5 mikrona 0,5 mikron boyunda olan virüsün protein analizi yapıldığında ise Pandoravirüsle bir iki protein dışında benzerlik bulunamadı.

Diğer primordiyal fark ise ise amoeba hücrelerine nasıl replikasyon oldukları ile ilgili. Normalde Pandoravirüs hücre çekirdeğine replikasyon olmak için pek çok fonksiyona ihtiyaç duyarken, Pithovirüs hücreyi sitoplazmadan enfekte ederek çoğalıyor. Yeni virüs Megaviridae ailesindeki büyük DNA’lı virüslere benzer şekilde davranıyor.

Pandoravirüsten daha küçük bir genoma sahip olmasına rağmen, Pithovirus ameoba hücresel mekanizmasına daha az bağımlı. Konak hücrenin bağımsızlığından dolayı ne genomun büyüklüğüyle ne de aktardıkları parçacık büyüklüğüyle alakalı olmadığı anlaşılıyor.  

Pithovirüsün derinlemesine analizi gösterdi ki bu virüs dev virüslerle nerdeyse hiç bir ortak özelliğe sahip değil . İşte bu nedenle bu dev virüs tümüyle yeni bir familyanın ilk üyesi oluyor.

Sonuç olarak araştırmada virüslerin toprağın donmuş tabakasında 30,000 yıldan daha fazla yaşayabileceği de anlaşılmış oldu. İşte bu bulgular global ısınma ile madencilik ve enerji arayışında alınan yolda önemli sağlık risklerinin doğabileceğini gösterdi. Yani bu bölgelerde çalışanlar ve yaşayanlar geçmişten gelen virüsler nedeniyle hasta olabilirler. 

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140304071433.htm

Araştırma Referansı :

  1. M. Legendre, J. Bartoli, L. Shmakova, S. Jeudy, K. Labadie, A. Adrait, M. Lescot, O. Poirot, L. Bertaux, C. Bruley, Y. Coute, E. Rivkina, C. Abergel, J.-M. Claverie.Thirty-thousand-year-old distant relative of giant icosahedral DNA viruses with a pandoravirus morphologyProceedings of the National Academy of Sciences, 2014; DOI: 10.1073/pnas.1320670111

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. acaba bu virüsün hastalığı ne zararlımı zararsızmı kontrol dışına cıkarsa neler olur ?????

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu