Sorting by

×
Tıp ve Sağlık

Yaşlandıkça Beyin Bilgi Artışından Dolayı Yavaşlıyor

yaşlılar unutmuyor biliyor-gerçek bilim

Yaşlandıkça beynimizde neler olur? Eğer siz de beynimizin zayıfladığını düşünüyorsunuz yanılıyorsunuz. Cognitive Science dergisinde yayınlanan yeni bir bilimsel araştırmaya göre, beynimiz yaşlandıkça yavaşlıyor fakat bunun nedeni yaşlandıkça beynimize yüklenen bilginin artması. Tübingen Üniversitesi’nde Dr. Michael Ramscar başkanlığında yürütülen araştırma, beynimizin aynı bilgisayarlar gibi aşırı bilgi yüklendikçe yavaşladığını gösterdi. Normalde bilgisayarlarda okuma oldukça, aynı gençlerde olduğu gibi bilgi yüklenir. Fakat yıllar geçtikçe bilgisayarda okuma arttıkça, bilgisayar yavaşlamasa da bilgilere erişim süresi arttığından bilgisayar yavaşlar. İnsan beyninin de böyle olduğunu düşünülüyor. Gençlerde bilgi az olduğundan beyinde ulaşılacak veri azdır beyin hemen bunlara ulaşabilir.

Araştırmacılar bugün bir yetişkinin ömrü boyunca ne kadar kelime öğrenebileceğini tahmin edebiliyorlar. “Düşünün ki, biri iki kişinin  doğum gününü mükemmel kusursuz bir şekilde hatırlıyor. Peki daha iyi hafızaya sahip birisi 2000 kişinin doğum gününü hatırlayabilir mi? Bu insan her on kişiden dokuzunun doğum gününü doğru bir şekilde bilebilir mi? “ diye soruyor Dr. Ramscar.

Bunun cevabı ise “hayır”.  Ramscar’ın ekibi kendi devasa kelime seti simülasyonlarını, yaşlanmada kullanılan kelime dağarcığı setleriyle karşılaştırdığında bu testlerin yetişkinlerin kelime hazinesini tahmin etmekte büyük ölçüde yetersiz olduğunu keşfetti. Kelime dağarcığı arttıkça bilgisayar modellemesinin veri tabanlarını  taraması uzuyor, bu da yaşlandıkça yavaşlamanın nedenini gösteriyor.

Tübingen’den araştırmacı Peter Hendrix bunu şöyle açıklıyor , “ Unutmayı unutun. Eğer bilgisayarı yaşlı bir insanın moduna sokarsak, hafızadaki bütün kelimeleri koruyarak, dikkat kesilmesi gerekiyor.”

Araştırmaya göre yaşlandıkça isimleri hatırlayamama gibi problemler, bugüne kadar artan isimlerin geri çağırımının zorlaşması nedeniyle oluyor. Bu duruma göre iki,üç nesil öncesinden beri hafızaya giren isimlere ulaşım zorlaşıyor. Hele bir de bizimki gibi geniş ailelerde bu problem daha da artıyor. Dr. Ramscar ve meslektaşlarının yaptığı çalışmada , beyne ekstradan her bilgide işleme zorlaşıyor ve yaşlılarda gençlere göre unutma ve yavaşlama artıyor.

Ayrıca bu çalışma ile bilişsel kabiliyetlerin azalmasının bir kanıtı olarak yaşlı yetişkinlerde bilgi dağarcığının olağanüstü artması bir kanıt olarak gösteriliyor.

Gençler ve yaşlılar üzerinde yapılan testlerde, gençler daha basit kelimelerde yaşlılara göre daha iyi sonuçlar verirken, yaşlılar ise kullanımı az ve zor kelimeler kullanıldığında daha iyi sonuçlar verdi. Yaşlıların kelime dağarcığı çok geniş olduğundan daha zor testlerde bilişsel olarak olağanüstü sonuçlar sergilediler.

Araştırma sonucuna göre, yaşlıların beyinlerin zayıflamıyor, sadece daha çok biliyorlar.

Kaynak : sciencedaily 

Araştırma Referansı :

  1. Michael Ramscar, Peter Hendrix, Cyrus Shaoul, Petar Milin, Harald Baayen. The Myth of Cognitive Decline: Non-Linear Dynamics of Lifelong LearningTopics in Cognitive Science, 2014; DOI: 10.1111/tops.12078
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu