Sorting by

×
ElektronikKimyaMakalelerMetalurjiMühendislik

Elektrik Üreten Kumaşların Üretimindeki Problem Aşıldı

Amherst Massachusetts Üniversitesi’nden malzeme bilimci,  Trisha Andrew nefes alabilir, katlanabilir ve metal içermeyen elektrotlar içeren  dokunabilir, küçük elektronik aletlere güç verebilecek kumaş üretmeyi başardı.

Trisha Andrew; “Laboratuvarımız tekstil elektronikleri üzerinde çalışıyor. Herhangi bir giysiyi,kumaşı ve dokumayı iletken hale dönüştürebilecek şekilde materyal bilimini geliştiriyoruz. Bu tarzda elektronik tekstiller sayesinde sofistike elektronikler üretilebiliyor. Böyle uygulama ile vücudun hareket enerjisini, elektrik enerjisine dönüştürerek, her hareketinizde elektrik ve dolayısıyla güç üretiyorsunuz. “

Daha gelişmiş kumaşlar sayesinde, vücudun sağlık göstergeleri sürekli takip edilebilir ve askeri,tıbbi uygulamalarda kullanılabilir.

Andrew, aynı zamanda bir polimer kimyageri ve elektrik mühendisi olarak tabakaların hareketiyle oluşturulan elektrik akımına, triboelektrik şarj adını veriyor. Bu aynı kazağına tarağı sürtmenizle ,elektrik yüklemenize benziyor. Böylece farklı materyallerin tabakaları arasında hareket ettikçe mikrowatt güç elde edilebiliyor.

Advanced Functional Materials dergisinde yayınlanan araştırmada, Andrew ve doktora sonrası araştırmacı Lu Shuai Zhang,buhar birikim (vapor deposition) tekniğiyle iletken polimer poli(3,4-etilendioksitiyofen) yani PEDOT’u tekstil yüzeyine kaplıyor. Bu sayede yıkamaya ve aşınmaya karşı dayanıklı iletken kumaşları mümkün kılabiliyor. Kaplamanın en kalın olduğu yerler ancak 500 nm olduğundan kumaş halen yumuşak kalabiliyor.

PEDOT kaplı pamuk ipliği elektriği ileterek ışığı yakıyor.

Kumaşların iletkenliği,kumaş stabilitesi, PEDOT’un kimyasal ve mekanik stabilitesi 14 kumaş için denendi. 5 farklı pamuk,keten ve ipekte testler gerçekleştirildi. Araştırmacılar kumaşların yıkamaya,ovmaya,tere ve aşınmalara karşı dayanıklı olduğunu gösterdi. Ayrıca kaplama kumaşın dokusunu değiştirmiyor , ağırlıkta % 2 gibi küçük bir fark yaratıyor.

Buhar birikim tekniği teknik zorluklar ve yüksek maliyetten dolayı bugüne kadar tekstil bilimciler tarafından pek cazip değildi. Fakat endüstride son 10 yılda gerçekleşen atılımlar; özellikle halı üreticileri, mekanik parça üreticileri gibi üreticiler tarafından teknoloji geliştirildi ve ölçeklenebilir olduğu gösterilerek fiyat-maliyet oranı düşürüldü. Araştırmacılar bu buluşun elektrik üreten elektroniklerin önündeki engeli aşmasını sağlayacağını belirtiyor.

Araştırmacılar kalp monitörü gibi sensörlerin başarıyla kullanılabileceğini gösterdiler.

Bilim insanları yakında güneş enerjisinden elektrik üretecek giysiler üzerinde çalışacaklarını belirtiyorlar.

Kaynak : https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170523083722.htm

Araştırma Referansı :

  1. Lushuai Zhang, Marianne Fairbanks, Trisha L. Andrew. Rugged Textile Electrodes for Wearable Devices Obtained by Vapor Coating Off-the-Shelf, Plain-Woven Fabrics. Advanced Functional Materials, 2017; 1700415 DOI: 10.1002/adfm.201700415
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Bu giysileri giyip birbirimize sürtündüğümüz de kısa devre yapıp kaporta şase yapabilir:) Yazdığım şaka bile olsa o giysiler sürtünmeden dolayı kısa sürede daha fazla enerji üretebilir, zaten bilim insanı da teyit etmiş. -“Bu aynı kazağına tarağı sürtmenizle ,elektrik yüklemenize benziyor. Böylece farklı materyallerin tabakaları arasında hareket ettikçe mikrowatt güç elde edilebiliyor.”- Bunun dışında o giysiler, insanlar için birer klima ve hastalıkları teşhis görevi de görecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu