Sorting by

×
BilimFizikİlginç BilimMühendislik

CERN Büyük Hadron Çarpıştırıcısında Kısa Devre Oluştu

röntgen dipol
Mühendis Aline Piguiet ve Markus Albert hatayı tespit ediyor.

Geçtiğimiz cumartesi CERN Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ışın injeksiyonu için tam kapasite testleri devam ederken, sektör 3-4’de ana dipol devresinde topraklama arızası oluştu. Kısa devre esnasında koruyucu sistemlerin çalıştığı ve hiçbir hasar oluşmadığı belirtiliyor. Hatanın normalde kesik kesik gelen , düşük akım nedeniyle gerçekleştiği belirtiliyor.

Sistemde ölçüm yapan mühendisler, standart soğuk kütle cihazı kullanarak 10 cm’lik bir bölgede akım boşalımı arızası tespit etti. LHC ‘nin her iki kutbunda mıknatısın altındaki diyot kutusunda kısa devre oluştuğu tespit edildi. Bu diyot sayesinde sönümlede akım yolu çiziliyor. Arızanın bu kutudaki küçük bir metal parçasının kısa devreye neden olmasıyla ortaya çıktığı düşünülüyor.

Kısa devreye neyin neden olduğu anlamak için, mühendisler dipolün röntgenini çektiler. Röntgende bazı metal parçacıkları gözüküyor.

Operasyon ekibi kısa devreyi onarmak için 3 farklı yol izleyebilir. Sistemden kontrollü bir akım vererek , kısa devre yapan nesne eritebilir. İkinci opsiyon ise helyum kullanarak nesneyi oynatabilir. Üçüncü olarak diyot kutusuna doğrudan ulaşım sağlayarak, ısıtarak soğutarak  6 hafta beklenebilir.

Bu diyot 1,9 Kelvinde çalışıyor, yani nerdeyse mutlak sıfıra yakın sıcaklıkta. Bu diyot 13kA’e kadar akım verebiliyor.

Bu üç seçenek şu an dikkatle gözden geçiriliyor.

Kaynak : CERN 

diyor kutusu
Diyot kutusu
röntgen
Röntgenle parçanın durumu gözden geçiriliyor.

diyot 3-4 sektör

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu