Sorting by

×
AstronomiBilimResimlerUzay-Zaman

Cassini’nin 10. yıl Şerefine 10 Muhteşem Satürn Fotoğrafı

1 Temmuz 2004’de Cassini uzaya fırlatıldığından beri 10 yıl geçti. Cassini Satürn’ün yörüngesine giren ilk uzay mekiği olma özelliğiyle önemli bir aşama kaydetti. Satürn’ün yörüngesinden çektiği fotoğraflar ise inanılmaz. Çekilen fotoğraflar o kadar inanılmaz ki, sanki sanat eseri gibi. İşte size garip ve muhteşem 10 Satürn fotoğrafı .

satürn-1

Ekim 2013’te Cassini Satürn’ün kuzey kutbundan mükemmel bir fotoğraf çekti. Gordan Ugarkovic tarafından bir seri fotoğraflar alınarak birleştirildi. İşte birleştirilen bu tek fotoğraf mükemmel bir Satürn mozaiği oluşturdu. Yüksek çözünürlüklü bu fotoğraf halkalı güzelin şiirsel bütünlüğünü yansıtıyor.

satürn-2

 Satürn’ün kuzey kutbundaki bu dev fırtına 2000 km’den büyük bir alanı kaplıyor. Kızılötesi alınan bu fotoğraf, alçaktaki bulutları kırmızı yüksekteki bulutları yeşil gösteriyor. Kırmızı bölgede rüzgarın hızı 500 km’ye çıkabiliyor. Yani bir tornadodan çok daha hızlı.

satürn-3

Kuzet Kutbu Vorteksi adı verilen bu sistem gerçekten merkezde büyük bir fırtına sistemine sahip. Bu sistem o kadar büyük ki 20,000 km alanı ile Dünya’dan daha büyük bir alanı kaplıyor. Dönen devasa hava kütlesi bir altıgen şeklini alıyor.
satürn-4
Satürn’ün ayı Mimas 400 km uzunluğunda, çoğu buzdan oluşan taş-buz karışımı bir uydu. Mimas aynı Star Wars’daki Death Star(Ölüm Yıldızı) gibi devasa bir kratere sahip. Bu kratere Herschel krateri ismi veriliyor.
satürn-5
Satürn’ün sanırım en büyük özelliği fırtınalar , 2010’da kaydedilen bu fırtına derinlerde başlayarak 300,000 km  büyüdü. Yani Dünya’yı tümüyle saracak kadar.
satürn-6
Satürn’ün Iapetus isimli ayı sanki ceviz gibi çizgili. Bir küresi baya parlak, diğer küresi karanlık bir organik materyalle kaplanmış gibi.
satürn-7
2013 Temmuz’unda Satürn’ün Güneşimizin arkasına kaydı. 1,42milyon km uzaklıktan Cassini pek çok fotoğraf alarak bir mozik oluşturdu. İşte sonunda bu muhteşem fotoğraf ortaya çıktı. Yandaki ufak nokta aslında Dünya fakat 1,4 milyar km uzakta ufacık bir nokta gibi gözüküyor.
satürn-8
Normalde hepimiz Mars’ın uzaylı bir sistem olduğunu düşünür ama aslında Satürn’ün uydusu Enceladus buzunun altında dünya dışı canlıların bulunma olasılığı gerçekten var. 2005’ de Cassini uzay gemisi Dünya’ ya buzlu Satürn uydusu (ayı )Enceladus’ dan yüksek  su buharı ve buzlu yüzeyde “kaplan çizgileri” olarak da tasvir edilen fotoğraflar gönderdi. En azından 500 km çapa sahip Enceladus için bu gerçekten büyük bir haberdi. İşte bu nedenle bilim insanları Enceladus’un altında büyük bir su rezervi olduğu hipotezini kurdu. İşte günümüze gelindiğinde Cassini’nin topladığı yerçekimi ölçümleri birleştirilerek, Enceladus’un Güney kutbu yakınlarında bu kaplan çizgilerinin altında dev bir yüzeyaltı okyanusa ev sahipliği ettiğini gösterdi.satürn-9
Satürn’ün halkaları inanılmaz dinamik özelliklere sahip.  Bunlar katı değil ama en büyüğü basketbol topu kadar  topaklar. Küçük ayların çekim etkileri nedeniyle büyük boşluklar açılıyor. Buda Daphnis yörüngelerinde Keeler boşluğunu görebilirsiniz.
satürn-10
Hayır bu bir kurabiye değil, bu Satürn’ün uydusu Hyperion. Kraterlerle dolu ay sanki ponza taşı gibi değil mi?  Bu kompleks karbon tabanlı moleküller güneşin uv ışını nedeniyle kararak Hyperion’un zayıf yerçekimi nedeniyle kraterin alt kısımlarına akıyor.
gayzerler satürn-11
İşte bu da bonus fotoğrafınız. Belki de Cassini’nin en büyük buluşlarından biri bu patlayan gayzerler. Bunlar son yıllarda keşfedilen Enceladus gayzerleri. Bu ay aslında Merkür veya Titan kadar büyük bir gök cismi.

Evrende daha güneş sisteminde şaşırtıcı pek çok şey buluyoruz. Düşünün bu sadece Satürn sizce geri kalanında ne var ?

Kaynak .Slate

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu