
Kanserin erken teşhisi her zaman oldukça zor olsa da, bu yeterli teknolojiye sahip olmayan ülkeler için mümkün değil. Bu yüzden, erken teşhis yapmak için gereken teknolojileri kendinde bulundurmayan ve halen gelişmekte olan ülkeler için bu sorun gitgide büyür bir hal almıştır. Birleşik Krallık merkezli bazı bilim adamları, bu tür bölgeler için yardıma koşabilecek ve teşhisi kolaylaştırabilecek bir alet çantası hazırladılar. “Çanta içinde laboratuvar” olarak geçen, düşük maliyetli kolay taşınabilir bu çanta aynı hamilelik testi gibi ; kanserin biyo-göstergelerini 15 dakika gibi kısa bir sürede teşhis edebilecek.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, Dünya’daki kanser ölümlerinin %70’i Afrika’da, Asya’da, Orta ve Güney Amerika’da gerçekleşmektedir. Bu fakir bölgelerde bu pahalı laboratuvar teknolojilerine ulaşmak oldukça zor olabiliyor. İşte bunun için, Birleşik Krallık Loughborough Üniversitesi’nden bilim insanları kullanımı kolay ucuz ve bir teknoloji geliştirdi.
Bu sistem 4 ana parçası ile küçük bir alet çantasına sığdırılmıştır;
– USB tarafından çalıştırılan ve test şeritlerini resme aktaran bir film tarayıcı,
– Gerçek zamanlı bilgi analizlerini taşıyabilen bir bilgisayar,
– Reaktiflerle dolu analiz plakaları
– Aynı anda 80 test yapma olanağı sunan çoklu enjektörler.
Değişik bir şekilde; insan saçının kalınlığında mikro-akışkan test şeritleri ve mikroskobik tüplerin görüntülemesi vasıtasıyla, sistem kanseri çeşitli biyo-göstergelerinden ve bir kan numunesinden yola çıkarak 15 dakika içerisinde teşhis edebilmekte, hamilelik testleri de benzer şekilde çalışmaktadır. Bu şeritler; Loughborough Üniversitesi tarafından test edilmiş, prostat kanserinin teşhisinde ayrı bir değere sahip olduğu açıklanmış, potansiyelini farklı alanlarda test etme konusunda da kendi takımlarını motive etmiştir.
Bunların hepsini küçük ve elverişli bir çantaya sığdırmaktan başka; araştırmacılar bu sistemin en değerli özelliklerinden birinin tüm kanı, numune hazırlama ihtiyacı duymadan test edebilmesi olarak yorumlamış: bunca işlemin laboratuvar dışına çıkması düşüncesini gerçekleştirmenin zorluğunu da dile getirmiştir.
Dr. Nuno Reis, bu durumu: “Bu taşınabilir laboratuvar gerçekten bir fark yaratabilir. Genellikle gelişmekte olan ülkelerde kanserin erken teşhisi oldukça zor olduğundan, bu test sayesinde kanserin erken teşhisi kolaylaşacaktır. Bu test bulaşıcı hastalıklar ve alerjenlerin erken teşhisi için de geliştirilmiştir, ” şeklinde yorumlamıştır.
Bu araştırma “Lab on a Chip” dergisinde yayınlandı.
Bu söylediklerimizi aşağıdaki link vasıtasıyla araştırmacılardan kendiniz duyabilirsiniz.
https://youtu.be/R7FqdEmb5BA
Kaynak: Loughborough Üniversitesi
Bir Yorum