Sorting by

×
BiyolojiDoğa ve ÇevreMakaleler

Büyük Bariyer Resifi’ndeki Mercanlar Plastikleri Yiyiyor

mercan

Avustralyalı bilim insanları Büyük Bariyer Mercanı Resifi’nin mikro-plastik kirlenmesini ortaya koydu. “Mercanlar seçici tüketiciler değil, bu nedenle deniz suyundaki mikroplastikleri yiyebiliyorlar. Eğer Büyük Bariyer Mercanı Resifi’nde mikroplastik kirlenmesi artarsa , mercanlar bu plastikleri sindiremeyeceklerinden küçük mide boşlukları plastik dolacaktır,” diyor James Cook Üniversitesi ARC Mercan Resifleri Çalışmaları’ndan Dr. Mia Hoogenboom.

Deniz ekosisteminde hızla yayılan mikroplastik adı verilen plastik fragmanları, özellikle mercan resiflerine yayılan bir kirletici olsa da, deniz ekosistemindeki etkisi halen pek bilinmiyor. Denizlerdeki plastik kirlenmesi global bir problem olmakla beraber, deniz organizmalarının sağlığını tehdit eden bir unsur.

Araştırmada Büyük Bariyer Mercanı’ndan toplanan mercanlar plastikle kirlenmiş suya kondu. 2 gün sonrasında mercanların plastik parçacıklarını yediği anlaşıldı.

“Mercanlar dokularındaki simbiyoz algler sayesinde fotosentezle enerji sağlıyor ve farklı zooplanktonlar ve mikroskopik organizmalarla besleniyor,” diyor araştırmanın baş yazarı James Cook Üniversitesi’nden yüksek lisanslı Nora Hall.

 “ Mercanların deniz planktonlarıyla beslendiğinden daha yavaş bir hızda plastik yiyiyor,” diyor Nora Hall. Sindirim dokusunu saran mercan polipi nedeniyle, mercanın normal besin alımı engellenebilir. Ayrıca araştırma ekibi Büyük Bariyer Mercan’ının kıyıya yakın kısımlarından da numune aldılar.

“Aldığımız numunelerde polistiren ve polietilen gibi mikroplastiklerden küçük miktarlarda bulduk,” diyor yardımcı yazar Yrd. Doç. Dr. Kathryn Berry.

“Bununla beraber mercan resiflerinin plastik tüketmesinin , balık üremesine ve hayatta kalmasına etkilerini araştırıyoruz,” diyor Dr. Hoogenboom.

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150224104158.htm

Araştırma Referansı :

  1. N. M. Hall, K. L. E. Berry, L. Rintoul, M. O. Hoogenboom. Microplastic ingestion by scleractinian corals. Marine Biology, 2015; 162 (3): 725 DOI: 10.1007/s00227-015-2619-7
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu