Sorting by

×
GenelHaberlerTıp ve Sağlık

Araştırmaya Göre Kızartılmış Kırmızı Et Prostat Kanseri Riskini Arttırıyor

Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) ve Kalforniya Kanser Önleme Enstitüsü(CPIC) ’ nde yapılan araştırmaya göre kırmızı eti yüksek sıcaklıklarda pişirmenin, özellikle yağda kızartılan kırmızı etin, prostat kanseri riskini % 40’ a kadar arttırabileceğini gösterdi.

Keck Tıp Fakültesi USC Önleyici Tıp Bölümü’nden Doç Dr. Mariana Stern , çalışmaya başkanlık ederken, “ Kırmızı et ve kümes hayvanları, pişirme teknikleri, genetik yatkınlık ve prostat kanseri riski” adlı araştırmayla kırmızı et ve pişirme tekniklerinin prostat kanser riskini nasıl etkileyebileceğine dair yeni kanıtlar sunuyor.

Kırmızı etin pişirme tekniklerine dikkat çekilirken, potansiyel prostat kanser riskininin kırmızı etin yüksek ısılarda pişirilmesiyle ortaya çıkan kimyasal kanserojenlerle alakalı olabileceği gözler önüne serildi.

Araştırma 2000 civarı erkek üzerinde yapıldı. Pişirme teknikleri tavada pişirme,fırında pişirme ve ızgara yapma olarak incelendi.

“Araştırma gösterdi ki,  günde 1.5 porsiyon kızartılmış kırmızı et yiyen prostat kanseri riski % 30 artarken, günde 2.5 porsiyon yiyenlerde bu risk % 40 artıyor.” diyor Stern. Bu et çeşitleri arasında kanserojen olan hamburger ve bazı kırmızı et çeşitleri (biftek hariç) var. Bütün veriler değerlendirildiğinde hamburgerlerde farklı seviyelerde kanserojen kimyasal birikirken, ayrıca iç ve dış sıcaklık değişiminin  biftekten daha hızlı olduğu görüldü.

Araştırmacılar kızartmaların tam olarak neden prostat kanserine neden olduğunu bilmemekle birlikte, DNA hasarı yaratan kanserojenler- heterosiklik aminler (HCA)’den şüpheleniyorlar. HCA’ lar şekerler ve aminoasitler yüksek sıcaklıklarda uzun süreler pişirildiğinde ortaya çıkıyor. Diğer kanserojenler ise, polisiklik aromatik hidrokarbonlar(PAH) gibi ,kızartmayla ve etin tütmesiyle ortaya çıkıyor. Bu iki kanserojen maddenin önemli kanser tiplerine (prostat kanseri dahil) neden olduğuna ilişkin deneysel kanıtlar var.

Kaynak: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120816170404.htm

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu