Sorting by

×
Tıp ve Sağlık

Kırık Kalp Sendromu ” Takotsubo Kardiyomiyopatisi” Bilimsel Bir Gerçek

Şaka gibi gelse de kırık kalp sendromu bilimsel bir gerçek. Genellikle bayanlarda görülen bu sendrom, ilk kez Japonya’ da kadınlarda gözlendi. Kırık kalp sendromu, Takotsubo kardiyomiyopati olarak bilinir. İsmini ahtapot tuzağından almıştır. Vakaların % 90’ı 58 ila 75 arası bayanlarda  görülmüştür. Amerika’da  yapılan araştırmalar bu vakaların en azından % 6’ sının gerçekten kalp krizi olarak değerlendirildiğini  gösteriyor. Neyse ki, bu vakaların büyük kısmı kalıcı hasar bırakmadan çabucak iyileşiyor.

Kırık kalp sendromu aşırı stresli durumlarda , örneğin çok sevdiğiniz birini kaybettiğinizde, kaza geçirdiğinizde, doğal afetlerde ya da duygusal açıdan çok yıprandığınızda yaşanabilecek geçici bir kalp problemidir. Kırık kalp sendromu geçiren kişiler ani bir göğüs ağrısı geçirdiğinden kalp krizi geçirdiklerini düşünürler. İşte kırık kalp semptomları stres hormonlarında yükselmeye dayalı olarak kalbi reaksiyona sokabilir. İşte kırık kalp sendromunda kalp bir süreliğine büyüyebilir bu nedenle yeterince kan pompalayamayabilir. Bu esnada kalp normal kalabilir ya da güçlü kasılmalara maruz kalabilir. Bu durumda EKG’ de küçük kıpırdamalar da gözükebilir.

Kesin sebebi bilinmemekle beraber, uzmanlar adrenalin benzeri stres hormonlarındaki artışın kalbi şoka sokarak, kalp kası hücrelerinde veya kalp damarlarındaki değişimleri  tetiklemesinden kaynaklanabileceğini belirtiyorlar. Bilim insanları özellikle menopoza giren kadınların östrojen hormonu seviyelerindeki düşüş nedeniyle, kırık kalp sendromuna daha yatkın olabileceğini belirtiyor.

kırık kalp ekg

Tedavisi

Genelde kesin bir tedavi yöntemi olmamakla beraber-doktorlar,  beta bloke ediciler, ACE inhibitörler ve diüretikler kullanarak standart kalp yetmezliği tedavileri uygularlar. Çoğu sistolik abnormallikler ve ventrikül duvarı hareketlilikleri 1 ila 4 haftada iyileşir. Çoğu hasta 2 ayda tümüyle iyileşmiş olur. Ölüm  vakaları çok nadir olsa da hastaların % 20’ sinde kalp yetmezliği görülür. Bu da diüretiklerle, ajanlarla tedavi olur. Nadiren kardiyak aritmi komplikasyonları görülür.  Bu semptomlar tedavi edilebilir ve genelde bu durum bir hafta içinde gerileyerek düzelir.

Kaynaklar :

http://www.mayoclinic.com/health/broken-heart-syndrome/DS01135

http://www.health.harvard.edu/newsletters/Harvard_Womens_Health_Watch/2010/November/takotsubo-cardiomyopathy-broken-heart-syndrome

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu