Yeni yapılan araştırmaya göre, iki tür çipura balığının bağırsağındaki bir bakterinin kırışıklık ve yaşlanma lekelerini giderebildiği keşfedildi. Kore Sungkyunkwan Üniversitesi’nden bilim insanları, çipuranın bağırsağındaki bir bakterinin cilt yaşlanmasına bağlı etkileri inhibe edebileceğini keşfetti.
Genç görünümüzü korumak adına bugün çok garip tedaviler bulabilirsiniz. “Sonrasında yüzünüzü ışıltıyla doldurmak” için yaratıkların yüzünüzü ısırmasına izin vermeyi içeren bir sülük yüz gerdirmesi yaptırabilirsiniz. Salyangoz izi yüz bakımının sağladığı “sayısız yaşlanma karşıtı etkiye” ne dersiniz? Bu sizi cezbetmiyorsa, yüzünüzdeyken alkole batırılmış bir havluyu ateşe vererek kırışıklıklarınızdan kurtulmaya çalışabilirsiniz. Sanırım kırışıklıkları gidermek için, yapmayacağımız şey yok.
Yine de alay etmek bir yana, birçok doğal ürün yeni ilaçların önemli kaynakları olmuştur. Gerçekten de, 1981-2019 yılları arasında ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan ilaçların neredeyse yarısı (%49,2) ya doğal ürünlerin kendisidir ya da doğal ürünlerle ilişkilidir. Tabi ki balık, sağlığı iyileştiren önemli bileşenlerin kaynağı olduğunu çoktan kanıtlamıştır. Yine de ağır metal riskinden dolayı, yetiştirme balıklara dikkat etmek gerekiyor.
Bilim insanları canlılardaki faydalı metabolitleri araştırırken, iki balık türünü Mercan(Pagrus major) ve siyah kapalı çipurayı(Acanthopagrus schleglii) araştırdı. Özellikle bu iki balığının bağırsaklarında yaşayan bir bakteriyi inceledi.
Bu iki balıktan bakteriden elde edilen 22 bileşiği izole ederek her bir enzimin kolajenaz ve tirozinaz enzimine etkisini inceledi. Bu enzimler kırışıklık oluşumunda ve cilt pigmentleşmesinde önemli rol oynuyor.
Cilt enzimi kolajenazın aşırı aktivitesi, cilt elastikiyetinin ve kalınlığının kaybında önemli bir faktör olan ve cilt yaşlanmasına ve kırışıklık oluşumuna katkıda bulunan kolajeni bozabilir. Hiperpigmentasyon – bazen yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri veya karaciğer lekeleri olarak da adlandırılır- hormon seviyeleri ve UV maruziyeti gibi iç ve dış faktörlerden kaynaklanabilir ve cilt yaşlanmasına katkıda bulunur. Tirozinaz enzimi, cilt rengini belirleyen melanin üretiminde rol oynar. Aşırı melanin yaşlı ciltte hiperpigmentasyona neden olur.
Araştırmacılar, iki bileşiğin fare hücrelerindeki kolajenaz aktivitesini, hücrelerde herhangi bir toksik hasara yol açmadan %30’dan fazla oranda güçlü bir şekilde inhibe ettiğini bulmuşlardır. Buna ek olarak, üç bileşik tirozinaz aktivitesini inhibe etme yetenekleri nedeniyle cilt parlatma özellikleri göstermiştir. Bileşiklerden biri, diğer ikisinden (%6,7 ve %1,8) daha büyük olan %13,7’lik bir tirozinaz aktivitesi inhibisyon oranı sergilemiştir. Kolajenaz ve tirozinaz inhibisyon aktivitesi ısı (50 °C/122 °F) ve UV ışığı altında altı güne kadar stabil kalmıştır.
Araştırmacılar, elde ettikleri sonuçlara dayanarak, bu bileşiklerin gelecekteki kozmetik ürünlere eklenebilecek doğal kırışıklık önleyici ve cilt parlatıcı maddeler olabileceği sonucuna vardı.
Yani yakında balık bağırsağı da kırışıklık engelleme ve cilt güzelleştirme ürünlerinde kullanılabilir.
Çalışma ACS Omega dergisinde yayımlandı.
sᴇɴ ʙᴜʀᴀʟᴀʀᴀ ɴɪʀᴅᴇɴ ɢᴇʟᴅɪɴ