Astronomlardan oluşan bir ekip, Ay’ın en büyük krateri yani Aitken tabanında çok büyük ve tuhafbir kütle tespit etti. Bu çok eski bir asteroit çarpışması nedeniyle oluşmuş gibi görünse de, çok daha tuhaf bir kaynağı olabilir.
“Düşünün ki, Hawaii’deki en büyük adadan 5 kat daha büyük bir metal yığını, toprağa gömülü halde bekliyor. İşte bu nedenle gerçekten beklenmedik bir kütle tespit ettik,” diyor baş yazar Baylor Üniversitesi’nden Peter B. James.
Geophysical Research Letters ‘da yayınlanan makaleye göre bu tuhaf kütle yerin 300 km(300,0000 m) derinlerine kadar iniyor.
Araştırmacılar bu kütleyi bulabilmek için NASA’nın Kütleçekim Gerikazanım ve İç Dünya Laboratuvarı’ndaki veriler analiz edilerek kütleçekim gücündeki değişiklikler değerlendirildi.
Ayın Magması
Bilgisayar simülasyonları kraterin demir-nikel çekirdekli bir asteroit tarafından yaratıldığını ve çarpışma esnasında Ayın üst mantosuna kadar bu eriyiğin yayıldığını belirtiyorlar. James bu nedenle demir-nikel karışımının ayın mantosunda bu güne kadar asılı kaldığını ve batmadığını düşünüyor.
Diğer bir teori ise bu kütle lunar magma okyanusun katılaşması veyan eriyik Ay yüzeyinin milyarlarca yıl yoğun yoğun oksitler oluştururarak katılaşmış olabileceğini düşünüyor.
Kaynak: https://futurism.com/the-byte/deep-structure-mass-moon-crater