Sorting by

×
Astronomiİlginç BilimJeolojiÜtopya

Ay’ın En Büyük Kraterinin Derinliklerinde Tuhaf Bir Kütle Bulundu

Astronomlardan oluşan bir ekip, Ay’ın en büyük krateri yani Aitken tabanında çok büyük ve tuhafbir kütle tespit etti. Bu çok eski bir asteroit çarpışması nedeniyle oluşmuş gibi görünse de, çok daha tuhaf bir kaynağı olabilir.

“Düşünün ki, Hawaii’deki en büyük adadan 5 kat daha büyük bir metal yığını, toprağa gömülü halde bekliyor. İşte bu nedenle gerçekten beklenmedik bir kütle tespit ettik,” diyor baş yazar Baylor Üniversitesi’nden Peter B. James.

Geophysical Research Letters ‘da yayınlanan makaleye göre bu tuhaf kütle yerin 300 km(300,0000 m) derinlerine kadar iniyor.

Araştırmacılar bu kütleyi bulabilmek için NASA’nın Kütleçekim Gerikazanım ve İç Dünya Laboratuvarı’ndaki veriler analiz edilerek kütleçekim gücündeki değişiklikler değerlendirildi.

Ayın Magması

Bilgisayar simülasyonları kraterin demir-nikel çekirdekli bir asteroit tarafından yaratıldığını ve çarpışma esnasında Ayın üst mantosuna kadar bu eriyiğin yayıldığını belirtiyorlar.  James bu nedenle demir-nikel karışımının  ayın mantosunda  bu güne kadar asılı kaldığını ve batmadığını düşünüyor.

Diğer bir teori ise bu kütle lunar magma okyanusun katılaşması veyan eriyik Ay yüzeyinin milyarlarca yıl yoğun yoğun oksitler oluştururarak katılaşmış olabileceğini düşünüyor.

Kaynak: https://futurism.com/the-byte/deep-structure-mass-moon-crater

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu