
Yeni teknoloji sayesinde ampüteler (uzvu kesilmiş kimse) eş zamanlı olarak yumuşaklığı ve sertliği hissedebiliyor. Ayrıca bu teknik sayesinde ampüte olmayanlarda cerrahi müdahale gerektirmeden , dokunma hissini hissedebilecek. Daha önce elini kaybetmiş bir ampütenin kolunun üst kısmındaki sinirlere bağlanan sistem sayesinde, sertliği veya yumuşaklığı hissedebiliyor.
İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü(EPFL) ‘nden Silvestro Micera ve ekibi tarafından geliştirilen bu teknoloji sayesinde dokunsal bilgi kullanıcıya aktarılabiliyor. eLife’de yayınlanan makalede bu teknoloji sayesinde biyonik protezler ve duyusal geri alımlarda geliştirme sağlanacak.
“Bu uyarılma sayesinde nerdeyse elimi hissedebiliyorum. Halen kayıp elimi hissedebiliyorum, daima bir yumruk gibi kenetlenmiştir. Hayalet bir elin parmağıdaki duyusal bir dokuyu hissettim, “diyor ampüte Dennis Aabo Sørensen.
Sørensen dünyada vücuduna ameliyatla elektrotların bağlandığı biyonik parmak ucuna sahip ilk kişi. Sørensen’in koluna bağlı elektrotlar yardımıyla kontrol edilen parmak ucunda sensörler mevcut. Parmak ucunun kontrolü için farklı kıvrımlara sahip plastikler üzerinde geliştiriliyor. Parmak ucu plastik yüzey üzerinde gezdirildikçe, elektrik sinyali üretiyor. Sonra bu sinyal elektrik dalgalarına dönüştürülerek sinir sisteminin anlayabileceği dile çevriliyor.
Bu sayede Sørensen pürüzlü ve pürüzsüz zeminleri % 96 ayırabiliyor. Bu yeni çalışma önceki çalışmaya göre süper doğrulukta hissiyat vadediyor.
Aynı testler ampüte olmayan insanlarda da yapıldı. Sağlam insanlarda kola tutturulan iğneler sayesinde % 77’e kadar başarı sağlandı. Araştırmacılar ampüte olmayanlarda da gerçek parmak hissi oluşturulup oluşturulmayacağını araştırıyorlar.
Araştırmacılar iğnelerin implantlar gibi yüzeye ait bilgiyi geciktirdiğini de buldular.
Bu sayede gelecekte robotik ameliyatların da değişebileceği öngörülüyor.
Kaynak : http://sciencedaily.com/releases/2016/03/160308084937.htm
Referans :
- Calogero Maria Oddo, Stanisa Raspopovic, Fiorenzo Artoni, Alberto Mazzoni, Giacomo Spigler, Francesco Petrini, Federica Giambattistelli, Fabrizio Vecchio, Francesca Miraglia, Loredana Zollo, Giovanni Di Pino, Domenico Camboni, Maria Chiara Carrozza, Eugenio Guglielmelli, Paolo Maria Rossini, Ugo Faraguna, Silvestro Micera. Intraneural stimulation elicits discrimination of textural features by artificial fingertip in intact and amputee humans. eLife, 2016; 5 DOI: 10.7554/eLife.09148
Bir Yorum