Sorting by

×
DeneyselMakalelerNanoteknolojiTıp ve Sağlık

Altın Nano Parçacık Tedavisi Parkinson ve MS Hastalığında İyi Sonuçlar Verdi

Altın nano kristallerle yapılan yeni bir ilaç sayesinde parkinson, MS gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde umut vadeden sonuçlar alındı.

Multipl skleroz ve Parkinson hastalığını tedavi etmek için ağızdan uygulanan altın nanokristallerin kullanıldığı 2. aşama klinik deneyleder, bu nörodejeneratif koşullarda beyinde azalan metabolitleri yeniden kazanarak fonksiyonu iyileştirebildiği görüldü.


Beyin, dinlenme ve aktif durum fonksiyonlarını beslemek için adenozin trifosfat (ATP) şeklinde sürekli bir enerji kaynağına bağlıdır. ATP üretimi için gerekli olan molekül nikotinamid adenin dinükleotiddir (NAD+).
Glikoz hücreler tarafından daha küçük moleküllere parçalandıkça, onu bir arada tutan kimyasal bağlar kopar. Kopan bağlarda tutulan enerji, işlem sırasında serbest kalan bir elektron NAD+ tarafından yakalanıp indirgenmiş formu olan nikotinamid adenin dinükleotid + hidrojene (NADH) dönüştürüldüğünde kullanılır. NADH elektronu mitokondriye verir, mitokondri de elektronun enerjisini ATP üretmek için kullanır, bu süreç NADH’yi tekrar NAD+’ya yükseltger.


Yaşlandıkça enerji metabolizması tehlikeye girer, bu da küresel beyin enerji kapasitesinin bir ölçüsü olarak kabul edilen NAD+/NADH oranının azalmasıyla kanıtlanır. Multipl skleroz (MS), Parkinson hastalığı (PD) ve amiyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi nörodejeneratif hastalıklarda bu azalma çok daha hızlı ve şiddetli olmaktadır.
Texas Southwestern Üniversitesi (UT Southwestern) Tıp Merkezi’nden araştırmacılar, bu nörodejeneratif hastalıkların ağızdan uygulanan altın nanokristallerle tedavi edilmesinin NAD+/NADH oranını geri getirip getiremeyeceğini görmek için MS ve PD hastaları üzerinde faz II, 2 klinik çalışma yürüttü.


Çalışmanın ortak yazarlarından biri ve MS denemesinin lideri Peter Sguigna, “Bu stratejiyle bazı nörolojik engelleri önleyebileceğimiz ve hatta tersine çevirebileceğimiz konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik içindeyiz” dedi.


CNM-Au8, yüzeyleri NADH’nin NAD+’ya hızlı oksidasyonunu katalize eden ve in vitro çalışmalarda hem NAD+ hem de ATP’nin kullanılabilirliğini arttırdığı gösterilen konsantre bir altın nanokristal süspansiyonudur. Ayrıca kan-beyin bariyerini geçtiği ve hücre zarlarına nüfuz ettiği bilinmektedir.


Klinik çalışmaların amacı, CNM-Au8’in nörodejeneratif hastalık ortamında ATP, toplam NAD+ ve NAD+/NADH oranı dahil olmak üzere temel beyin enerji metabolitleri üzerindeki etkilerini göstermekti. REPAIR-PD çalışmasına PH tanısı konmuş, yaşları 30 ila 80 arasında değişen 13 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcıların hastalık süresi üç yıla eşit veya daha azdı ve hastalık için en az 12 hafta boyunca dopaminerjik ilaçlar alıyorlardı ve denemeye başlamadan önce en az altı hafta boyunca doz değişikliği yapılmamıştı. REPAIR-MS denemesi, taramadan sonraki 15 yıl içinde relaps MS tanısı konan 18 ila 55 yaş arasındaki 11 katılımcıyı deneye dahil etti. Relaps MS, bir geri çekildme döneminin ardından kötüleşen semptomlarla (nüks) işaretlenen bir hastalık biçimidir. Katılımcılar immünoterapi ilacı natalizumab ile tedavi görmekteydi.

Altın Nanoparçacık Verildi


Tüm katılımcılara 12 hafta boyunca her sabah içtikleri 120 ml CNM-Au8 verilmiştir. Başlangıç ziyaretinden başlayarak, katılımcılara EKG, kan testleri, fiziksel muayeneler ve motor ve motor olmayan Parkinson semptomlarının veya MS’in neden olduğu engellilik derecesinin puanlaması yapıldı. Fosfor manyetik rezonans spektroskopisi (P-MRS) tüm beynin enerji metabolitlerini noninvaziv olarak değerlendirmek için kullanılmıştır.


CNM-Au8 ile 12 haftalık tedaviden sonra, her iki kohortta da NAD+/NADH oranındaki ortalama değişim, ortalama %10,4 oranında istatistiksel olarak anlamlı bir artış göstererek altın nanokristallerin beyni amaçlandığı gibi hedeflediğini ortaya koymuştur. NAD+/NADH oranı üzerindeki etki 12 haftalık CNM-Au9 tedavisi tamamlandıktan sonra sona ermiştir. Araştırmacılar ayrıca ATP ve diğer beyin enerji metabolitlerinin başlangıç ve tedavi sonrası seviyeleri arasında ters bir korelasyon gözlemlemiştir; başlangıç seviyeleri nispeten düşük olan katılımcılar artış göstermiş ve başlangıç seviyeleri nispeten yüksek olan katılımcılar seviyeleri düşüren bir yeniden dengeleme göstermiştir.
PB’li katılımcılarda, tedavi “günlük yaşamın motor deneyimlerini” ölçen puanlarda istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme sağlamıştır ve bunun başlıca nedeni dördüncü haftadaki anlamlı iyileşmedir. Bu skor, semptomların varlığından ziyade etkisini yansıtmaktadır ve çiğneme ve yutma, yiyecekleri kesme ve kapları kullanma, giyinme, hijyen, konuşma, yazma, yürüme ve titremenin neden olduğu parazitlerin değerlendirilmesini içermektedir.

Hafif ve Orta Şiddette Yan Etkiler Gözlendi


Advers olaylar hafif veya orta şiddette olarak rapor edilmiş ve bunların hiçbiri araştırmacılar tarafından çalışma ilacıyla ilişkili olarak değerlendirilmemiştir. Yaygın yan etkiler arasında sinüzit, soğuk algınlığı ve ‘karıncalanma ve iğnelenme’ yer almıştır.
Araştırmacılar, “Bildiğimiz kadarıyla CNM-Au8, nörodejeneratif hastalığı olan katılımcılarda bu metabolitler üzerinde kanıtlanmış, potansiyel olarak faydalı bir etkiye sahip, hücre içi NADH’nin NAD + ‘ya dönüşümünü hedefleyen katalitik aktiviteye sahip geliştirilmekte olan tek ilaçtır” dedi.
REPAIR-MS denemesi devam etmekte olup, benzer bulguların nüks veya remisyon olmaksızın kötüleşen semptomlarla karakterize olan progresif MS hastalarında da tekrarlanıp tekrarlanamayacağını görmek için katılımcıların kaydı devam etmektedir.
Araştırmacılar, bu klinik çalışmaların sonuçlarının CNM-Au8’in nörodejeneratif hastalıkları olanlara bir tedavi faydası sağlayıp sağlamadığını test etmek için daha büyük faz 3 denemelerine geçilmesini desteklediğini söylüyor.
CNM-Au8 oral süspansiyonunu üreten Clene Nanomedicine Inc. şirketi, Journal of Nanobiotechnology’de yayınlanan çalışmayı finanse etmiştir. Clene Nanomedicine tarafından hazırlanan aşağıdaki video CNM-Au8’in nasıl çalıştığını açıklamaktadır.

Kaynak: https://newatlas.com/medical/gold-nanocrystals-energy-activity-brain-neurodegenerative-disease/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu