Massachussets Teknoloji Enstitüsü’nden(MIT) kimyagerler, erkenden bozulan yiyeceklerin yaydığı gazları ölçerek çürüdüklerini belirleyen kablosuz ve ucuz sensörler üzerinde çalışıyor. Yeni geliştirdikleri teknoloji sayesinde buzdolabınızda bozulmak üzere olan meyve ve sebzelere ilişkin akıllı telefonunuza bir uyarı geliyor. Böylece buzdolabınızda bozulmak üzere olan besinler hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz.
“Bu sensörlerin en güzel özelliği gerçekten ucuz olmaları. Sadece onlar yerleştirin ve gelen uyarıları okuyun. Ayrıca hiçbir kablo yok, güç kaynağı yok. Bu teknolojiyi nasıl kullanmak istediğiniz tümüyle hayal gücünüze bağlı,” diyor MIT’den Kimya Profesörü Timothy Swager.
Swager uzun bir süredir gaz tespit dedektörleri geliştiriyor. 2007’de TNT ve benzeri patlayıcılardaki gaz buharlarını tespit edebilen yükseltilmiş kimyasal sensörler geliştirdiği 500,000 dolarlık prestijli Lemelson-MIT Ödülü ile onurlandırıld. 2012’de ise meyvelerin olgulaşmasını ölçen etilen sensörlerini üretti. Böylece taze ürünleri koruyan ve atığı azaltan bir teknoloji geliştirilmiş oldu.
Yeni geliştirdiği sensörler ise NFC(near-field communication – yakın alan iletişim) etiketlerine modifiye edildi. Ekip etiketteki elektronik devreyi özel gazları tespit edebilecek karbon nanotüplerle değiştirdi. Normal kalem ucuna nanotüp konularak etiket bu spesifik kalemle çiziliyor.
Bu sensörler cep telefonlarından yayılan manyetik alandan gelen kısa atımlar sayesinde çok az bir güçle çalışabiliyor. Normalde bu atımlar etiketin devresinde indüksiyon yaratarak elektrik akımı üretiyor. Modifiye etiketlerde spesifik gazların frekanslarına ayarlanmış karbon nanotüpler gazla etkileşime girdiğinde frekans değişiyor. Sensör sadece belirlenmiş akıllı telefona cevap veriyor ve gazın varlığına ilişkin bir sinyal yolluyor.
Şimdilik her sensör sadece bir gazı tespit edebiliyor ve akıllı telefona 5 cm uzaktan tutularak okuma yapılıyor. Amonyak, hidrojen peroksit ve sikloheksan gibi gazların kokuları başarıyla test edildi. Bozulan bir yiyeceği tespit etmek için çok az bir enerji gerektiğinden, bomba ya da çevre kirliliği yaratan zehirli gazların tespiti mümkün.
Peres ve renk kodlu akıllı etiketler sizi bozulmuş yiyecekler hakkında bilgilendirebilse de MIT’ in geliştirdiği teknoloji kadar hassas değil. Araştırmacılar teknolojinin patentini kaydettirdiler ve potansiyel uygulamalarını araştırıyorlar. Ayrıca araştırmacılar sisteme Bluetooth teknolojisini entegre ederek 5 cm uzaklığı arttırmak istiyorlar. Videoda cihazın nasıl çalıştığını görebilirsiniz.
Kaynak : Gizmag