Maryland Üniversitesi’nden Mühendisler suyu filtre etmek ağaç kullandılar. Energy Research Center’dan Liangbing Hu ve arkadaşları ağaca nano parçacıklar ilave ederek, sudan zehirli(toksik) boyaları ayrıştırmayı başardılar.
Ekip, ıhlamur ağacından bir blok alarak onu katalitik konvertörlerde egzostan çıkan zehirli maddelerin ayırmak için kullanılan paladyum metaline daldırdılar. Bu yeni filitrede paladyum boya parçacıklarına bağlanıyor. Ağaçtaki doğal kanallar, suyun ve besinlerin kök ile yapraklar arasındaki dolaşımına imkan verirken, suyun nano parçacıkları götürmesine imkan vermiyor. Metilen mavisiyle boyanan su yavaşta ağaçtan süzülerek, sonunda berrak ve renksiz bir hale geliyor.
“Bu filitre atık suların toksik boya parçacıkları içerdiği bölgelerde kullanılabilir,” diyor materyal bilimlerinden yüksek lisans öğrencisi ilk yardımcı yazar Amy Gong.
Araştırmanın amacı ağacın safsızlıkları ortadan kaldırmada kullanılabileceğini göstermekti.
“Ağaç filitre kullanarak kurşun,bakır gibi ağır metalleri sudan ayrıştırmak için çalışıyoruz. Ayrıca gerçek endüstriyel uygulamalar için bu teknolojiyi ölçeklendirmek istiyoruz,” diyor Maryland Üniversitesi’nden Energy Research Center’dan Prof. Liangbing Hu.
“Ağaç kanallarının gerçekten hafifçe bükülerek, gözeneklerle bağlandğını ve suyun ağaçla kontak süresini biraz arttırdığını gördük,” diyor makine mühendisliğinden Prof. Siddhartha Das,
Aynı ekip, daha önce de ağaçtan pil ve süperkondansatör, yapraktan pil ve şeffaf ağaç yapmıştı. Ekip ağacın kullanımına yönelik ilginç innovatif çözümler sunmaya devam ediyor.
Araştırma Referansı : Fengjuan Chen et al. Mesoporous, Three-Dimensional Wood Membrane Decorated with Nanoparticles for Highly Efficient Water Treatment, ACS Nano (2017). DOI: 10.1021/acsnano.7b01350
Kaynak : https://phys.org/news/2017-04-wood-filter-toxic-dye.html#jCp
2 Yorum