Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada bazı ticari 3D yazıcılar tarafından üretilen materyallerin belirli balık embriyolarında toksik etkiler yarattığı bulundu. Elde edilen sonuçlar 3D yazıcılar tarafından üretilen atıkların nasıl bertaraf edileceğine dair soru işaretleri doğurdu.
“3D yazıcılar sanki küçük kutulara sığdırılmış fabrikalar gibi. Biz fabrikalar inşa ediyoruz. Fakat hiçbir fabrikayı eve taşımamıştık. Artık 3D yazıcılar evlere tost makineleri gibi girmeye başladı”,diyor biyo mühendislikten Yrd. Doç. Dr. William Grover
Genel olarak iki tip 3D yazıcı var, biri plastiği eriterek bir şeyler üretiyor, diğeri ise ışık kullanarak sıvıdan katı parçalar üretiyor. Araştırmacılar bu yazıcıların parçalarının zebra balığı embriyolarına ölçülebilir derecede toksik olduğunu buldu ve en toksik olan ise sıvı tabanlı yazıcılar. Ayrıca uv maruziyetiyle basit bir işlem geliştirerek, sıvı bazlı yazıcıdan çıkan parçaların toksisitesini azalttılar.
3D yazıcı pazarı hızla büyüyor. 2012’de 288 milyon dolar olan pazar sadece bir yılda 2,5 milyar dolara büyüdü. 2018’de pazarın 16,2 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.
Plastik eritmeli yazıcılar yurtdışında 200 dolarlara düşerken, sıvı bazlı yazıcılar 3000 dolara alınabilse de bunlar ancak endüstriyel ve AR-GE amacıyla kullanılabiliyor.
Araştırmada iki ticari 3D yazıcı kullanıldı. Plastik eritmeli Stratasys – Dimension Elite ve Formlabs- Form 1+ sıvı reçine kullanan 3D yazıcısı.
Araştırmacılar yazıcılarla 2,5 cm çapında dairesel parçalar bastılar. Sonra bu parçalar zebra balığı embriyolarını olduğu petri kaplarına konularak, sağ-kalım oranları, yumurtadan çıkma hızları ve gelişimsel anormallikler incelendi.
Embriyolar plastik eritmeli parçalara maruz kaldıkça, ortalama sağ-kalım oranları düştü. Sıvı reçineli yazıcıya gelince hayatta kalım oranları hızlar düştü, embriyoların yarısı öldü, 7 günde içinde ise bütün hücreler öldü. Birkaç zebra balığım embriyosu sıvı reçine maruziyetinden sonra çatladı , yumurtadan çıkan tüm hücrelerde anormaliler saptandı.
Ayrıca Oskui sıvı reçine parçaların toksisitesini azaltmak için yöntemler denedi .Parçaları bir saatliğine UV ışığına maruz bıraktığında zebra balığı embriyoları için çok daha az toksik olduklarını gözledi.
Elde edilen bu veriler henüz etkileri bilinmeyen 3D yazıcı materyallerine ilişkin bazı düzenlemeler getirilmesine neden olabilir.
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151104151532.htm
- Shirin Mesbah Oskui, Graciel Diamante, Chunyang Liao, Wei Shi, Jay Gan, Daniel Schlenk, William H. Grover. Assessing and Reducing the Toxicity of 3D-Printed Parts. Environmental Science & Technology Letters, 2015; DOI: 10.1021/acs.estlett.5b00249