Sorting by

×
GenelMühendislikTeknoloji HaberTıp ve Sağlık

3D DOKU YAZICISIYLA KIKIRDAK ÜRETİLDİ

Genelde incinen kıkırdak gerçekten iyileşmez. Buna rağmen geçtiğimiz yıllarda, bilim adamları incinen bölgeleri hidrojeller, mikro küreler ve kollajen bazlı nano-bazlı yapılar kullanarak yapay kıkırdakları başarılı bir şekilde yeniden büyütmeyi başardı. Bugünse , Prof. James Yu liderliğinde bilim adamlarından oluşan bir ekip, 3D yazıcı (printer) benzeri bir alet geliştirerek, implant yapay kıkırdak geliştirdi.

Bugün 3D biyoyazıcılar sayesinde, yapay arterler gibi biyolojik parçalar yaratmak mümkün. Bu cihazı eşsiz kılansa baskı materyallerini ve teknolojilerini birleştirmesi.

Bu teknolojilerden bir diğeri de elektro spinleme teknolojisi. Bu teknolojide elektrik akımından faydalanarak sentetik polimer çözeltilerinde incecik fiberler yaratmak mümkün. Bu fiberler kullanılarak, gözenekli nano yapılar oluşturularak birbiri içine geçen kıkırdak yapıldı. Böylece yaralanan bölgedeki kıkırdağın açısı ayarlanarak büyümesi kolaylaştırılıyor.

Elektrospin polimerlerinden yapılan esnek matlar sonra kıkırdak hücrelerinden (tavşan kulağından elde edilen ) oluşan çözeltiye batırılarak, geleneksel mürekkep baskısı gibi kullanılıyor. 10 cm uzunluğunda ve 4mm kalınlığındaki bu matlar sonra bir araya getiriliyor.

Sonunda malzeme implant kıkırdağa dönüşüyor. Bu madde normal polimer içeriğe göre, daha fazla mekanik dayanıma sahip, bu nedenle özellikle diz kıkırdağı için çok uygun.

3D yazıcıdan basılan parçalar ağırlıklar yardımıyla dayanım testlerine maruz bırakıldılar. Ayrıca bu parçalar farelere yerleştirilerek denemeler yapıldı. 8 hafta sonra ,farelere implant edilen bu parçalar için yazılan raporda “esnek kıkırdak yapısından geliştirilen bu parçaların hastalarda kullanma potansiyelinin olduğunun göründüğü” belirtildi.

 

Kaynak: http://www.gizmag.com/implantable-cartilage-3d-printer/25155/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu