1986’da yaşanan Çernobil Nükleer Faciası’ndan sonra binlerce insan, nükleer serpinti nedeniyle bir daha dönmemek üzere evlerini terk etti. Bölgede yeni yapılan bir araştırmaya göre Çernobil’de kanada geyiği, kızıl geyik, karaca, yaban domuzları ve kurtların sayısında artış var. Elde edilen bulgular vahşi yaşamın kendi haline bırakıldığında eski haline döndüğünü gösteriyor. Ayrıca elde edilen bulgular, Fukushima faciasının etkilerin uzun süreli etkilerinin anlaşılmasını sağlayabilir.
“Öyle görünüyor ki, Çernobil’de kaza öncesinden daha fazla bir vahşi yaşam gözlendi. Yine bu radyasyonun vahşi yaşam için iyi olduğunu göstermiyor, sadece insan yaşamının, avcılık, çiftçilik ormancılık veya daha kötüsünün etkilerinin ortaya koyuyor. ,” diyor Portsmouth Üniversitesi’nden Jim Smith.
Daha önce 4200 km2’lik Çernobil Yasak Bölgesi’nde görülen majör radyasyon etkisinin vahşi yaşam popülasyonunda azalmaya neden olduğu gösterilmiş. Fakat yeni kanıtlar ışığında uzun dönemli nüfus sayımlarında memeli popülasyonunun durumunun düzeldiği söylenebilir.
Yasak bölgedeki kanada geyiği, kızıl geyik, karaca, yaban domuzları bağıl bolluğu, kirlenmemiş dört doğal rezervlerdekine yakın denilebilir. Ayrıca Çernobil bölgesinde yaşayan kurtların doğal rezervlerdekinden 7 kat fazla olduğu bulundur.
“Çernobil bölgesinde 20 yılı aşkındır vahşi yaşam üzerinde çalışıyor, araştırıyor ve fotoğraf çekiyorum ve bu çalışmamızı uluslar arası bilimsel kesime iletmekten çok memnunum,”diyor Tatiana Deryabina.
Araştırma insan faktörünün ortadan kalkmasıyla, vahşi yaşamdaki gelişmeyi ortaya koyuyor.
Araştırma Referansı :
- G. Deryabina, S.V. Kuchmel, L.L. Nagorskaya, T.G. Hinton, J.C. Beasley, A. Lerebours, J.T. Smith. Long-term census data reveal abundant wildlife populations at Chernobyl. Current Biology, 2015; 25 (19): R824 DOI: 10.1016/j.cub.2015.08.017
Bir Yorum