Sorting by

×
HaberlerMekatronikTeknoloji Haber

13 Yaşında Legolardan Braille Yazıcısı Yapan Çocuğa İntel’den Destek

Shubham Banerjee

ABD Kaliforniya’dan 8. Sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Shubham Banerjee , genç yaşına rağmen körler için çıktı almayı sağlayan bir yazıcı geliştirerek , Silikon Vadisi’ndeki en genç girişimci oldu. Görme engelliler için düşük maliyetli Braille(körler alfabesi) yazıcısı üretmeyi amaçlayan firma Braigo’ya geçenlerde teknoloji devi İntel yatırım yaptı.

Shubham okuldaki bilim fuarı için Lego robot kitlerinden Braille yazıcısı yapmak istedi. Ailesini körler nasıl okuyor diye sorunca, onlar da “Google’a bak,” dedi. Braille yazıcıların araştıran çocuk fiyatlarının 2000 dolardan (ABD-4600 tl) başladığını görünce , bu fiyatın özellikle gelişmekte olan ülkeler için çok fazla olduğunu düşünerek ucuz maliyetli bir yazıcıyı 350 dolarlık Lego Mindstorms EV3 kitinden üretmeye karar verdi. Mutfak masasında geceler kadar Lego kitiyle çalışan Shubham sonunda sadece 1 kg ağırlığında hafif bir masaüstü Braille yazıcısı geliştirdi. Normalde diğer yazıcılar yaklaşık 10 kg ağırlığındaydı. Bu alet sadece mürekkep yerine sadece kabartma noktalar kullanarak bilgisayar veya cep telefonundan çalıştırılabiliyor. İntel’den sadece birkaç dakika uzakta Silikon Vadisi’nde bir banliyöde oturan Shubham ‘a tam destek veriliyor. Braille ve Lego isimlerini birleştirerek Braigo ismini alıyor. Braigo Laboratuvarları Shubham ‘ın babasından 35000 dolar destek almasıyla başladı. Shubham aldığı bu parayla intel’in son çıkardığı çipi ve masa üstü yazıcıyı birleştirerek , elektronik metinleri Braille’e çevirebilen yeni bir yazıcı geliştirdi. Normalde babası da İntel mühendis olan Shubham’ın yazıcısı İntel yöneticilerin çok ilgisini çektiğinden bu projeye yatırım yapmaya karar verdi.

Shubham Banerjee, Malini Banerjee, Anoushka Banerjee, Neil Banerjee

Braigo Labs elindeki parayı profesyonel mühendisler kiralamak tasarımı geliştirmek için kullanıyor.

“Bu Braille yazıcısı sayesinde dünya yeterli parası olmayan kişiler de Braille alfabesini öğrenerek pratik olarak kullanabilir,” diyor Kaliforniya Üniversitesi’nde kimya doktorası yapan görme engelli Henry Wedler.

Shubham bu genç yaşında CEO olamayacağından göreve başlarda projeyi pek faydası dokunmayan annesi getirildi. Anne Malini şimdi çocuğuyla gurur duyuyor.

Şimdiye kadar görme engellilerin oluşturduğu topluluklardan sayısız ödül alan Braigo umut vadediyor.

Shubham Banerjee, Neil Banerjee

Kaynak : http://phys.org/news/2015-01-boy-braille-printer-legos-company.html

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu