Metal-organik kafes (MOF) olarak bilinen malzemeler son yıllarda gözenekli yapıları sayesinde son yıllarda çok revaçta. Alternatif roket yakıtlarından, gelişmiş pillere kadar birçok alanda yeni ürünlerin geliştirilmesinde kullanılıyor. Avustralya Monash Üniversitesi’nden bilim insanları, metal organik kafeslerin sünger benzeri yapıları sayesinde, karbondioksit yakalamada gerçek bir potansiyeli olduğunu gösterdi.
Metal organik kafes yani MOF’lar metal iyonları kristal yapısında bulunduğundan bilinen herhangi bir malzemeden çok daha büyük bir yüzey alanı vaat ediyor. Hatta bir çay kaşığı büyüklüğündeki metal organik kafesin gözenekli yapısının, bir futbol sahasını kaplayacak kadar büyük bir alana sahip olduğunu söyleyebiliriz. İşte bu gözenekli yapı malzemeye eşsiz bir karakteristik özellik sağlıyor.
Bilim insanları karbon hapsetme ve depolama teknolojileri üzerinde yıllardır çalışıyor ve artık gerçekten heyecan verici gelişmelere imza atıyor. Metal organik kafesler 3 boyutlu kafes yapılar olarak işlenebiliyor. Bu sayede diğer moleküller kafesten geçip giderken, sadece CO2 molekülünün hapsedilmesi sağlanıyor. MOF teknolojisinde sadece karbondioksit hapsedilebildiğinden dolayı, bu da teknoloji daha ucuz ve verimli hale getiriyor.
Yüksek Verimle Karbondioksit Emen Manyetik Sünger
Monash Üniversitesi ve CSIRO(Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) tarafından geliştirilen MOF’ye, M-74 CPT@PTMSP deniyor ve manyetik nanoparçacıklar sayesinde “manyetik sünger” gibi işliyor. Bu kombinasyon yardımıyla diğer teknolojilerin 3’de biri kadar enerji kullanarak atmosferden karbondioksit adsorblanabiliyor(yüzeyinde toplanıyor).
“Araştırmamız sonucunda, bugüne kadar raporlanan monoethanolamin,piperazin ve diğer aminler gibi herhangi bir katı gözenekli adsorbandan daha düşük rejenerasyon enerjisine sahip olduğunu gösterdik. İşte bu da materyali diğer yenilenebilir güneş enerjisi karbon yakalama teknolojileriyle eşlenebilecek kadar ucuz kılıyor. Aslen her yerden CO2 yakalayabiliriz. Fakat bizim asıl odaklandığımız konu, doğrudan havadan CO2 yakalamak,yani negatif emisyon teknolojileridir,” diyor CSIRO’dan Doç. Dr. Matthew Hill from
Bu malzemenin enerji değeri 1.29 MJ kg-1CO2 olarak ölçüldü ve araştırmacılar herhangi bir ticari malzemeden % 45 daha fazla enerji verimine sahip olduğunu iddia ediyor. Ayrıca malzemenin 20 kezden fazla stabil bir şekilde yakalama ve salım döngüsüne sahip olduğu gösterildi.
Bu teknoloji sayesinde karbon emisyonların düşürülmesi için yeni bir umut doğabilir.
Araştırma Cell Reports dergisinde yayınlandı.
Kaynak :
https://www.monash.edu/news/articles/australian-researchers-set-record-for-carbon-dioxide-capture2