
Telefonunuzdan ne kadar ayrı kalabilirsiniz? En son telefon ekranına ne zaman baktınız? Çoğumuz için cep telefonlarımız bağımlı olduğumuz bir arkadaşa dönüştü. Yeni yapılan bir araştırmada 72 saat boyunca telefon kullanımı sınırlanan kişilerin beyin aktivasyonu değişti ve bağımlılarda görülene benzer nörotransmitter bağlantılar görüldü.
Araştırmaya yaşları 18 ila 30 arasında değişen 25 genç yetişkin katıldı ve bu kişilerden 72 saat boyunca akıllı telefon kullanımlarını mümkün olduğunca kısıtlamaları istendi. Sadece temel iletişim ve işlerle ilgili faaliyetlere izin verildi.
Almanya’daki Heidelberg Üniversitesi ve Köln Üniversitesi’nden araştırmacılar, bunun nörolojik örüntüler ve aktivite üzerinde ne tür bir etkisi olduğunu belirlemek için telefon diyetinden önce ve sonra manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramaları ve psikolojik testler kullandılar.
Araştırmacılar yayınladıkları makalede “Akıllı telefon kullanıcılarında akıllı telefon kısıtlamasının etkilerini araştırmak için boylamsal bir yaklaşım kullandık” diye yazıyor.
“Zaman içinde beyin aktivasyonundaki değişiklikler ile bağımlılıkla ilgili nörotransmitter sistemleri arasında ilişkiler bulundu.”
Katılımcılara 72 saatlik sürenin ardından yapılan taramalar sırasında, açık ve kapalı akıllı telefon resimlerinin yanı sıra tekne ve çiçek gibi konuları gösteren daha ‘nötr’ görüntüler de dahil olmak üzere çeşitli görüntü istemleri gösterildi.
Telefon görüntüleri kullanıldığında, beynin ödül işleme ve istekle bağlantılı bölümlerinde, bazı yönlerden madde bağımlılıklarıyla bağlantılı beyin sinyallerine benzer değişiklikler gözlenmiştir. Bu da telefonlarımızın nikotin veya alkol gibi bağımlılık yapabileceğini düşündürmektedir.
Beyinde görülen değişikliklerin dopamin ve serotonin sistemleriyle ilişkili olması, bu telefon bağımlılığı fikrini desteklemektedir. Bu iki nörotransmitter, kompulsif davranış ve ruh hali kontrolü de dahil olmak üzere birçok beyin fonksiyonuyla bağlantılıdır.
Ancak psikolojik testlere göre, sınırlı telefon erişimine rağmen katılımcıların ruh halinde herhangi bir değişiklik ya da aşerme hissi görülmedi. Bazı gönüllüler ruh hallerinde iyileşmeler olduğunu bildirmişlerdir, ancak bu durum test verilerinde anlamlı olarak görülmemiştir.
Çalışma, akıllı telefon davranışlarının neden beyin aktivitesi değişikliklerine yol açtığı konusunda herhangi bir ayrıntıya girmedi, ancak oyunda birkaç faktör olması muhtemeldir. Tüm telefon tabanlı aktiviteler diğerleri kadar bağımlılık yapmıyor olabilir.
Araştırmacılar, “Verilerimiz akıllı telefon kullanımına duyulan özlem ile sosyal etkileşime duyulan özlemi birbirinden ayırmıyor, günümüzde bu iki süreç iç içe geçmiş durumda,” diye yazıyor.
“Verilerimiz bu süreçleri çözmeden nispeten sağlam bulgular gösterse de, gelecekteki çalışmalar açıkça bu yönü ele almayı amaçlamalıdır.”
Bilim insanları hala telefonların hayatımızı ve beynimizi nasıl değiştirdiğini anlamaya çalışıyor .İlk iPhone’un ortaya çıkmasının üzerinden 20 yıldan az bir süre geçti. Ancak artık birkaç dakikada bir cep telefonlarımızı elimize almadığımızda ortaya çıkan bazı duygusal yoksunluk belirtileri hakkında daha fazla şey biliyoruz.
Araştırmacılar, “Burada belirlenen mekanizmalar, aşırı akıllı telefon kullanımı riski taşıyan kişilerde bağımlılık davranışını önemli ölçüde teşvik edebilir,” diyor.
Araştırma Computers in Human Behavior dergisinde yayımlandı
.
Çoğunlukla cep telefonunu konuşmalar için kullanıyorum, oyun, sohbet, uygulama, internet vb. şeyler için cep telefonumu asla kullanmıyorum, bunun yerine evde ki masaüstü bilgisayarımdan yararlanıyorum. Zamanımın çoğunu bilgisayarım da geçirdiğim için, unutkanlık, göze bağlı şikayetler, yorgunluk vb. yoğun yaşayınca, hafta sonları (cumartesi, pazar) bilgisayarıma girmemeye kara verdim, Bilgisayarımla işlem yapmadığım ilk Cumartesi unutkanlık ve yorgunluk kalmamıştı, pazar günü ise daha iyi şeyler olmaya başladı, özellikle gözle ilgili şikayetler azalmış ve mental açıdan duyu organlarımı tekrar kazanmaya başlamıştım. Bu inanılmaz bir gelişmeydi. İnsanlar cep telefonunu konuşmalar dışında en az 2 gün bıraksalar, muhtemelen birçok sorunlardan kurtulmuş olurlar.