Sorting by

×
ÜtopyaUzay-ZamanYeni İcatlar

NASA Derin Uzay İçin ‘ Balon Ev ‘ Üretecek

NASA uzayda oldukça konforlu bir ortam yaratabilecek yeni teknoloji Balon Ev için Bigelow Aerospace  firmasıyla anlaştı. 2015′ te başlayacak  konsept için şimdiden bazı çizimler yapıldı.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi ( NASA ), özel bir uzay havacılık şirketi tarafından üretilecek olan balona, Bigelow Expandable Activity Module, yani ‘Bigelow Genişletilebilir Faaliyet Modülü’ (BEAM) adı verdi.

BEAM projesinde Bigelow Aerospace şirketiyle çalışan NASA, böylece özel uzay-havacılık şirketleriyle olan ilişkisini de güçlendirdi. NASA, ISS’ye kargo gönderim işini Space X ile gerçekleştirmeye başlamıştı. Aynı şirket, ABD’li astronotları uzay üssüne taşıyacak roket ve uzay kapsülü geliştirmekle uğraşıyor.

Las Vegas’lı otel zinciri sahibi Robert Bigelow tarafından kurulan Bigelow Aerospace, 2006 ve 2007’de sırasıyla Genesis-1 ve Genesis-2 yaşanabilir uzay araçlarını test amaçlı olarak yörüngeye ateşlemişti.

Astronotlar için hem bağımsız bir üs hem de ev görevi yapacak olan BEAM, yaklaşık 4 metre uzunluğında ve 3 metre genişliğinde olacak. Bigelow Aerospace’in üçüncü yaşanabilir modül prototipi olan BEAM’in, 2015’in ortalarında Space X’in Dragon kargo uzay aracıyla Uzay’a gönderilmesi planlanıyor.

Daha büyük bir şişirilebilir modüle ise BA 330 adı veriliyor. Bu modül bağımsız uzay istasyonu gibi kullanılacak. Normalde ISS yani uluslarası uzay istasyonundan daha büyük tasarlanan bu modül , 6 kişiye kadar konaklama alanı sunuyor. Bigelow 2 modülün 2016′ dan sonra yörüngeye oturtmayı planlıyor.

balon

NASA, her bir BEAM uzay modülü için Bigelow Aerospace şirketine 17.8 milyon dolar ödeme yapacak. Ayrıca, yerden 400 km mesafede, Dünya’nın yörüngesinde hareket edebilen BEAM modüllerinin geliştirilmesine büyük önem veriliyor. NASA’nın amacı, bu modüller yardımıyla bir gün ISS’nin ötesindeki derin uzayda yer alacak 100 milyar dolarlık bir uzay üssü inşa etmek.

Bigelow Aerospace Uluslarası Uzay İstasyonunda yaşam alanını genişletmek için kenetlenebilir balon evler yapmayı planlıyor. Böylece uzayda daha geniş bir yaşam alanı sağlanacak.

balonev3

Yaşanabilir uzay modüllerine bugüne kadar 250 milyon dolar yatırım yapan Bigelow Aerospace, ABD’nin yanı sıra İngiltere, Hollanda, Avustralya, Singapur, Japonya , İsveç ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) uzay araştırma kurumlarıyla çalışmalar yürütüyor.

Hafif ve şişmeye uygun ince bir yüzeye sahip olacak BEAM, Kevlar benzeri bir materyalden yapılacak. Kevlar kurşun geçirmez yeleklerin yapımından kullanılan özel bir malzeme. Yaklaşık 1,362 kg ağırlığında olması planlanan uzay modülü, bugüne kadar geliştirilmiş benzer modüllerin 1/3’i ağırlığında olacak.

BEAM kevlar sayesinde içindeki astronotları radyasyondan koruyacak güçlü bir zırha sahip olacak.Güneş fırtınaları ve kozmik radyasyon olaylarında saçılan ve birçok maddeyi rahatlıklar geçebilen parçacıkları durdurabilecek.

RADYASYONA DAYANIKLI
USA Today sitesine konu hakkında açıklama yapan Bigelow Aerospace operasyon müdürü Mike Gold, “BEAM, Uzay’da kullanılacak ilk genişletilebilir yaşam modulü olacak” dedi. Gold, ‘Ay veya Mars’a insan göndermek olsun, yaşanabilir uzay modüllerinin gelecekteki uzay projeleri için büyük önem taşıdığını’ ifade etti. CEO Robert Bigelow ise “İlk kez NASA ile çalışma fırsatı elde ettik. Artık projelerimizi daha da öteye taşımak istiyoruz” dedi.

BEAM, ISS’nin Node 3 olarak da bilinen Tranquility modülüne bağlanacak ve buradan gönderilecek havayla silindire benzeyen şeklini alacak. NASA, ISS’de görev yapan 6 kişilik mürettebatın yeni odalarını nasıl kullanacakları konusunda kesin bir plan olmadığını belirtti.

 

Kaynak :

http://www.ntvmsnbc.com/id/25414699

http://www.space.com/19234-inflatable-space-stations-bigelow-aerospace-photos.html

 

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu