San Diego Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, kullanıcının göz hareketlerini algılayarak uzak ve yakındaki cisimlere odaklanabilen bir kontakt lens prototipi geliştirdiler. Böylece sadece gözlerinizi kırparak bir cisme zum yapabileceksiniz. Her ne kadar bilim kurgu filminden fırlamış bir teknoloji gibi, dursa da bu türünün ilk örneği olacak. Şimdilik bu prototip özel bir teçhizat olduğundan, insanlar üzerinde çalışabilecek minyatür bir prototipin yapılması gerekiyor. Fakat bu teknolojinin bile bazı etkileyici kullanım alanları mevcut.
Geçenlerde yayınlanan “A Biomimetic Soft Lens Controlled by Electrooculographic Signal-Elektrookülografik Kontrollü Biyomimetrik Yumuşak Lens”araştırmasında lensin iki kısmı olduğu belirtiliyor. İlk olarak, lens insan gözündeki lensin çalışma prensibini taklit ediyor. Organik bir doku yerine elektrik akımı uygulandığında şeklini değiştirebilen bir polimer filmlerden oluşan tabakalardan oluşuyor. Dış elektrik kaynağından gelen elektrik iletildiğinde tabakalar genişliyor, lensin kalınlığı azalıyor ya da büzüldüğünde tersi etki gösteriyor. İşte bu iki davranışta da yapay lensin odak noktası değişerek uzaklaşma veya yakınlaşma yapıyor.

Araştırmanın asıl ilginç kısmı ise kontakt lensin kontrol edilme mekanizmasının otomatik olması.Sistemde tuşlar yerine insan gözünden gelen Elektrookülografik sinyaller işleniyor. Normalde insan gözünün etrafını çevreleyen bir elektrik alanı vardı. Gözün önü ve arkasındaki bu ölçülebilir potansiyel fark, kişiye hareketleri izleme ve dönüştürme imkanı veriyor.
İşte bu yaklaşım sayesinde kısıtlı hareket imkanına sahip engelliler de kontakt lensi kullanabilecekler. Örneğin bir kitabın sayfasını okumak için kafanızı eğdiğinizde, otomatik olarak yakındaki nesneleri odaklayacak uzağa baktığınızda daha uzak bir ufka odaklanacak. Hatta sistemin duyarlılığı çoklu göz kırpmaları tespit ederek, aynı telefoto lensleri gibi değişebilir.
Tabi yine de gözlük yerine bu kontakt lensleri kullanmak için teknolojinin rafine olması gerekiyor. Kimse kafasında elektrotlarla çılgın gibi bu lensleri kullanmak istemez. İşte bunun için Ar-Ge şirketlerinin büyük yatırımlar yaparak çığır açıcı birkaç buluş yapması gerekiyor. Google bile gözden şeker ölçen akıllı kontakt lensinden vargeçti.
Eğer bu teknoloji kullanışlı bir hale getirilirse, askeri teknolojilerden, tıbba kadar pek çok alanda kullanılabilir.

Kaynak: https://gizmodo.com/contact-lenses-that-can-change-focus-and-zoom-when-you-1836789660
Teknoloji ilerledikçe o lenslere daha neler sığdıracaklar, sanal gerçeklik cihazı bile tarih olabilir.