Bataryalarla ilgili yıllardır süren çalışmalar artık meyvelerini vermeye başladı. Kaliforniya’dan Enevate şirketinin 2005’den beri geliştirdiği silisyum anot teknolojisi sayesinde, hızlı şarj olan ve yüksek enerji yoğunluklu lityum-iyon bataryalar üretecek.
Mevcut lityum bataryalarda anotlar grafitten üretiliyor. Enevate kurucusu ve CEO’su Benjamin Park ise, anotu silisyumla değiştirdiğimizde %25’e kadar enerji yoğunluğu ve süper hızlı şarj sağladıklarını söylüyor. Normalde lityum-iyon bataryalar % 400’e kadar şarj edildiğinde, pilde dendrit oluşuyor ve pilin yüzeylerinde bozunmalar gerçekleşiyor. İşte bu nedenle bataryanın ömrü 100-200 şarjda bitiyor.
Enevate şirketi ,bu probleme sert,gözenekli ve iletken bir film geliştirdi. Her gözeneğin kendi küçük silisyum balonu var. Bu sayede silisyum şişip, inerken her hangi bir çatlamaya neden olmuyor. Yani silikon anot sayesinde etkileyici özellikler ve pil ömrü kazanıyorsunuz.
Silisyum sayesinde normal lityum-iyon pillere göre % 30’dan fazla enerji yoğunluğu artışı sağlarken, 350 Wh/kg’a kadar süper hızlı şarj kabiliyeti sağlayabiliyorsunuz. Bu da 5 dakikada, pil hücrelerini 400 km menzil sağlayacak şekilde dolduruyor. İşte bu hızlı şarj sayesinde benzinli araçlarla yarışacak kadar etkili, bir elektrikli araba teknolojisi sağlanabilir.
Ayrıca bu teknoloji diğer lityum tabanlı pillerin aksine dondurucu soğuklarda da iyi şarj edilebiliyor. Çünkü bu batarya lityum birikiminden kaynaklı, pil ömrünü azaltan ve yangın çıkarabilen dendrit oluşumuna neden olmuyor. Dolayısıyla yeni silisyum-lityum piller önceki pillere göre daha güvenli oluyor.
LG, Samsung, Mitsubishi, Renault ve Nissan’dan 111 milyon dolar yatırım alan Enevate pillerin artık büyük oyuna hazır olduğunu belirtiyor. Enevate 2024 ve 2025 itibariyle yeni pillerin büyük firmaların ürünlerinde yer almaya başlayacağını belirtiyor. Henüz pil paketlerini hangi firmanın üreteceği belli olmasa da, fon aldıkları büyük firmaların bu üretim altyapısını üstlenebileceği düşünülüyor.
Bu bataryalar 0,75 megawattı üç kat daha hızlı şarj edebiliyor, yani gerçekten büyük bir güç akışı oluyor.
Öyle görünüyor ki, önümüzdeki yıllarda hızlı şarj olabilen elektrikli araçlar piyasaya girecek. Türkiye’de kendi üreteceği araç TOGG’da, böyle bir teknoloji kullanırsa uluslararası yarışa katılabilir.
Kaynak :
https://newatlas.com/energy/enevate-silicon-anode-batteries/