Yeni yapılan bir bilimsel araştırma anne sütü ile beslenen bebeklerin beyin gelişiminin arttığını gösterdi. Ayrıca sadece anne sütüyle beslenen ve mama katkısı almayan bebeklerin, sadece mamayla beslenen bebeklere veya mama-anne sütü alan çocuklara göre daha iyi beyin gelişimi sergilediği ortaya çıktı.
Brown Üniversitesi’ nden bilim adamlarının yaptığı araştırma sayesinde, anne sütünün bebeklerin beyin gelişiminde oldukça önemli yere sahip olduğunu gösteren kanıtlar sergilendi. Hamilelikte nasıl beslenmeli ve hamilelik sonrasında anne sütünün faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.
Araştırmada bebeklerin sağlığını bozmayan yeni bir nesil EMAR (magnetic resonance imaging-MRI) kullanılarak 4 yaş altı çocuklardaki beyin gelişimi incelendi. 2 yaşına kadar olan çocuklarda, 3 ay boyunca anne sütüyle beslenen çocuklar, sadece mama veya mama-süt kombinasyonuyla beslenen çocuklarla karşılaştırıldı. Araştırma da sadece anne sütüyle beslenen çocuklarda beynin dil, duygusal fonksiyonlar ve bilişsel kabiliyetlerinin işlendiği bölümlerde gelişme gözlendi.
Aslında bu araştırma anne sütüyle beslenmenin beyin gelişimine yardımcı olduğunu gösteren ilk çalışma değil. Daha öncesinde yapılan davranışsal çalışmalarda anne sütüyle beslenen çocukların, yetişkinliklerinde daha iyi bilişsel kabiliyetlere sahip olduğu da gözlenmişti. Fakat bu araştırmada, bebeklerin beyin görüntülenmesi ve anne sütünün katkıları üzerine olduğundan oldukça önem taşıyor.
“ Biz beynin ilk gelişim evrelerinde neler olduğunu gerçekten bilmek istedik. Böylece bu değişimi anlık olarak gözleyebildik, “ diyor Brown Üniversitesi’ den araştırma baş yazarı Doç. Dr. Sean Deoni.
Araştırma sonuçları NeuroImage dergisinde yayınlandı ve şu an online olarak sunuluyor. Doç. Dr. Deoni ve meslektaşları çok sessiz bir emar kullanarak bebeklerin beynini uyurken görüntüledi. Deoni’ nin kullandığı emar tekniği sayesinde beynin beyaz maddesindeki mikro yapıya bakış açısı geliştirildi. Beynin beyaz madde verilen bu dokusunda beynin farklı bölgeleriyle iletişimi sağlayan çok uzun sinir ağları var. Bu ağlar beynin diğer bölgeleriyle iletişimi sağlıyor. Miyelin kılıflar yağlı bir madde ve sinir ağlarını yalıtarak beynin etrafındaki elektrik sinyallerinin hızını arttırıyor. Deoni ve ekibi araştırmada 10 aylıktan, 4 yaşına kadar 133 bebeği gözlemledi. Bu ailelerini sosyo ekonomik durumları da birbirine benzerdi. Çocuklar sadece anne sütü, anne sütü-mama ve sadece mama ile beslenen çocuklar olarak 3 gruba ayrıldı. Her gruptaki büyükten küçüğe çocuklardaki beyaz madde değişimi incelendi.
Araştırma gösterdi ki, sadece anne sütüyle beslenen çocukların beyinlerindeki beyaz madde ve myelin ağlarında en hızlı gelişim yaşanırken; süt+mama katkısının ve mama katkısının anne sütünden daha az fayda sağladığı gözlendi. Süt+mama, sadece mamaya göre daha yararlı fakat, sadece anne sütüyle beslenen çocukların beyinlerdeki gelişmenin en fazla olduğu gözlendi.
Sadece anne sütüyle beslenen çocuklarla, mamayla beslenen çocuklar arasında %20 ila % 30 arası değişim gözlendi. Bu değişimin gelişim aşamasındaki bir çocuk için oldukça büyük bir rakam olduğu söylenebilir.
Deoni ve ekibi çocukları basit bilişsel testler yaparak detaylı bir şekilde inceledi. Ayrıca araştırma da bir yıldan az anne sütüyle beslenmiş ve 1 yıldan fazla anne sütüyle beslenmiş çocuklar arasında bile büyük farklar bulunuyor.
Sonuçlar bir kez daha anne sütünün bebeğin gelişimi için ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu.
Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130606141048.htm
Araştırma referansı :
- Sean C.L. Deoni, Douglas C. Dean, Irene Piryatinksy, Jonathan O’Muircheartaigh, Nicole Waskiewicz, Katie Lehman, Michelle Han, Holly Dirks. Breastfeeding and early white matter development: A cross-sectional study. NeuroImage, 2013; DOI:10.1016/j.neuroimage.2013.05.090
Bu zamanda bu kadar kaliteli bilgiyi online olarak bulmak harika. Hem de dergi satın almadan, ücretsiz. Emek veren herkese teşekkür.
Gerçek Bilim gerçek araştırmalardan alınan objektif kaynakları yayınlar, güzel yorumunuz için teşekkür ederiz. Emeklerimiz sizin gibi okuyucular sayesinde değerleniyor.