Sorting by

×
İlginç BilimMakalelerMimarlıkÜtopya

Piramitlerin Nasıl Yapıldığına Dair Bilimsel Bir Araştırma

mısır piramitleri nasıl yapıldı-gerçek bilim

Dünya’ nın her yerinden bilim adamları eski Mısırlıların dev piramitleri nasıl inşa ettiklerini anlamaya çalışmıştır. Zamanına göre oldukça ileri bir uygarlık olduğu söylenen Mısır uygarlığı günümüzde halen pek çok gizem barındırmaktadır. Bununla beraber ülkede son günlerde hat safhaya varan zulüm ve şiddet, Mısır’ ın 5000 yıllık  tarihini gölgelemektedir. Norveç Teknoloji ve Bilim Üniversitesi’ den mimar ve araştırmacılar piramitlerin nasıl yapıldığına dair bir araştırma yayınladılar.

Araştırmacılar en başta, bu devasa taşların nasıl  taşındığına ilişkin iki büyük problemle karşılaştılar: Mısırlılar bu devasa ağır taşları tam olarak nereye yerleştireceklerini nasıl biliyorlardı ? Ve baş mimar 10,000 cahil işçiye bu hayli detaylı planları nasıl yaptırabildi ?

 

7 milyon tonluk yapı

İşte bu inanılmaz soruları Norveç Teknoloji ve Bilim Üniversitesi Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nden  Doç. Dr. Ole J. Bryn   Giza’daki dev Khufu Piramiti’ni inceledi. Khufu piramiti Keops piramiti olarak biliniyor ve 2,3 milyon kireçtaşı bloktan oluşuyor. Bu kireçtaşı bloklar toplamda 7 milyon ton ağırlık demek. 146,6 metre yüksekliğiyle 4000 yıldır yapılan en yüksek yapı rekorunu elinde tutuyordu.

Doç. Dr. Bryn bunun gayet basit olduğunu düşünüyor. Çünkü Mısırlıların, modern inşa kafeslerini keşfettiğini, yapının fiziksel olarak kendin kendine ölçme sistemini ayırarak ve böylece tolerans verebildiklerini düşünüyor. Yani Mısırlılar günümüzdeki mühendislik ve mimari işlemlerini kullanıyorlardı.

 

İşin Asıl Anahtarı Tepe Noktası 

Doç. Dr. Bryn , 30 en eski piramitin planlarını inceleyerek, piramitler Mısırlıların bir kesinlik sistemi kullanarak, piramit en son ve en yüksek tepe noktası etkileyici bir doğrulukla tespit ettiğini keşfetti. Piramitlerin incelenerek, modern projelerinin çıkarılmasının mümkün olduğunu düşünüyor.

Ayrıca mimar piramitlerin temel boyutlarını bildiği takdirde, Mısırlılardan beri bilinen inşa ve ölçüm metotlarıyla  yeniden projelendirip inşa edebileceğini belirtiyor.

Mayıs 2010’ da Nordic Journal of Architectural Research’ te  yayınlanan bu bilimsel makalede, Mısır piramitlerinin nasıl inşa edildiği farklı açılardan tartışılarak açıklanıyor.

 

Yeni Bir Harita

Eğer Bryn’ın çizimlerinde prensip hatası yoksa, arkeologlar piramitlerin nasıl yapıldığına dair yeni bir haritaya sahip olacaklar. Böylece bu devasa taşların inanılmaz bir doğrulukla nasıl taşındığına dair bir açıklama getirilebilir.

 

Kaynak : http://www.sciencedaily.com/releases/2010/09/100924084615.htm

 

Araştırma Referansı :

 

  1. Ole J. Bryn. Retracing Khufu’s Great PyramidNordic Journal of Architectural Research, 2010; 22 (1/2)

National Geographic

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu