Arizona Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde yapılan bir klinik araştırmada, farklı kanser türlerinde kişiye özel kanser aşısı ve immünoterapi ilacı kombinasyonuna dair ilk sonuçlar, her yıl yapılan Kanser İmmünoterapi Derneği toplantısında duyuruldu. Araştırmanın ilk sonuçları oldukça umut verici görünüyor.
Arizona Üniversitesi Kanser Merkezi müdür yardımcısı ve UArizona Tıp Fakültesi – Tucson’da Tıp Koleji Hematoloji ve Onkoloji Bölümü başkanı Prof. Dr. Julie E. Bauman, ilk 10 baş ve boyun kanseri hastasından elde edilen ön sonuçları açıkladı. Bu 10 hastadan 5’i kişiselleştirilmiş kanser aşısına klinik cevap verirken, 2 hasta tedaviye tümüyle iyi cevap verdi ve hastalığın belirtileri silindi.
% 50 ön cevap oranının, normal Pembrolizumab immünoterapide elde edilen % 15 orana göre oldukça iyi bir sonuç olduğu belirtiliyor.
Moderna Inc. Sponsorluğuna hastalar 1. Faz klinik denemeye katıldı. Bu çalışmayla kişiselleştirilmiş mRNA kanser aşısı ile Pembrolizumab ilacının kombinasyonu kolorektal, baş ve boyun kanseri gibi çeşitli kanserlerde denenmiş oldu. Araştırma kohortundaki 17 mikro-uydu stabil kolorektal hastasında hiçbir klinik cevap alınmadı.
Çalışmadaki Hasta Sayısı Arttırılacak
Prof. Dr. Bauman, şimdi bu çalışmanın 40 baş ve boyun kanseri hastası içerecek şekilde genişletileceğini belirtiyor.
“Belki ilk veriler ve numune boyutu küçük olabilir fakat sonuç oldukça umut verici. 1. Faz denemede güvenlik başı çekiyor ve artık tedavinin güvenli ve dayanılabilir olduğunu biliyoruz. Ayrıca şimdiden bizim, baş ve boyun kanserinde daha fazla çalışma yapmamızı sağlayacak güçlü bir sinyal aldık. İşte bundan dolayı denememizi klinik denememizi büyütmeliyiz,” diyor Prof. Dr. Bauman.
Kişiselleştirilmiş kanser aşıları; immün sisteminin hastanın kanser hücrelerini tanıyacak ve de yok edecek şekilde kullanmasını öğreten oldukça ilgi çekici bir tedavi yöntemidir. Kanser hücrelerinin DNA’sı mutasyon geçirerek normal hücrelerden farklılaşır. Bu mutasyonlar hastadan hastaya değiştiğinden, kişiye özel aşı geliştirilmesi amaçlanıyor. İşte bu çalışmada Pembrolizumab adı verilen immünoterapi ilacı immün sistemle çalışarak belli kanser hücreleriyle savaşmaya yarıyordu. Pembrolizumab ile kullanılan kanser aşısının, sadece immünoterapi ilacının kullanılmasından daha etkili olması hedeflendi.
Hastaya özgü kanser mutasyonları tespit edilerek, mutasyonlu tümör DNA’sı eş zamanlı olarak hastanın kanındaki sağlıklı DNA’yla sıralanıyor(sekanslanma). Sonra bilgisayar, bu iki DNA örneklerini kıyaslayarak eşsiz kanser mutasyonlarını belirliyor. Bu sonuçlar kullanılarak aşı olarak kullanılabilen tek moleküllük mesajcı RNA(mRNA) yükleniyor. İşte bu talimatlar, T hücreleri gibi immün hücrelerine mutasyonlu kanser hücrelerini belirleme ve saldırmayı öğretiyor.
“Asıl amacımız, bu tedaviyi nasıl daha iyi hale getirerek daha fazla hastayı tedavi etmeyi sağlayacağımızı anlamamızdan geçiyor. Bu ön çalışmadan alınan sonuçlar araştırılacak yeni hipotezleri de beraberinde getiriyor,” diyor Dr. Bauman.
Bir Yorum