Almanya,Chemnitz Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları, kâğıda basılabilecek kadar ince ve gizli bir hoparlör teknolojisi geliştirdi. Böylece uzun kâğıt hoparlörler basılarak, çevreyi saran ses sistemleri yapılabilecek. Araştırmacılar, bu sayede anons sistemleri gibi iç ortam ses sistemlerini ucuza üretmeyi planlıyor.
İlk olarak araştırma, üniversitenin Basım Yayın Teknolojileri Enstitüsü’nde başladı ve 2015’de T-Book adındaki gelişme ile duyuruldu. Bu illüstrasyon kitabındaki sayfalara gizlenmiş hoparlörler, kullanıcı sayfayı çevirdikçe çeşitli sesler çıkarıyordu.
“T-Book basılabilir elektroniklerin gelişiminde bir dönüm noktasıydı ve gelişimi de sürekli devam etti,” diyor Prof. Dr. Arved C. Hübler.
İlk yapılan T-Book sayfaları yarı otomatik prosesle sayfa, sayfa basılıyordu. Bu yapraklar iki iletken organik polimer yaprağı arasında, malzemeye titreşim veren piezoelektrik tabaka bulunuyor. İşte bu titreşimler ses üreterek hoparlöre dönüşüyor.
Artık araştırma ekibi dikkatini T-Paper’a yöneltti. Bu yeni teknoloji sayesinde, tek parça rulo halinde hoparlör kâğıdı basılabiliyor. Rulodan-ruloya adı verilen teknikle fonksiyonel tabakalar halinde lamine ediliyor. Materyaller boya olarak uygulanırken, esnek folyolardaki kaplamalar substrat görevi yapıyor.
“Bu teknik sayesinde elektronikler kâğıda eklenerek, görünmez ve korunaklı hale geliyor,” diyor Hübler.
T-Paper kullanılarak, üretilen halka hoparlöre T-Ring adı verildi. Bu icadın %90’ı normal kâğıttan üretiliyor ve kâğıdın bir tarafı renkli olarak basılabiliyor. Ağırlığı ise 150 g (5.3 oz) geliyor.
“Bizim T-Ring prototipimiz 4 metreye yakın bir uzunluğa ve 56 ayrı hoparlöre sahiptir. Daire şeklini alması için 7 segment birbirine bağlandı ve sizi 360 derece saran bir ses üretebiliyor,” diyor proje lideri Georg C. Schmidt.
Bu tarz hoparlörler sayesinde, müzelerde, fuarlarda ya da reklam sektöründe göze batmayan ses sistemleri kurulabilir. Uzun koridorlarda iki taraf boyunca kurulacak T-Paper ses sistemleriyle homojen ses düzeni oluşturabilir.
Araştırma Advanced Materials dergisinde yayınlandı.
Kaynak: Chemnitz University of Technology