2019’un en önemli olaylarından biri herhalde Japon Hayabusa 2 uzay sondasının Ryugu asteroitine inerek yüzeyden numune toplamasıydı. İşte uzay aracı topladığı numunelerle Dünya’ya dönüş yolculuğuna başladı. Bu zorlu ve muhteşem projenin arkasındaki ekip, heyecanla emeklerinin meyvesini almak için gün sayıyor.
“Şu an yarı üzgün, yarı kararlı hissediyorum. Artık elimizden gelenin en iyisini yaparak sondayı eve getireceğiz. Geçtiğimiz yıl Ryugu hayatımızın her günü kalbimizdeydi, “ diyor proje müdürü Yuichi Tsuda.
Keşfedilen bu asteroite “Ryugu” adı verilmesinin nedeni ise çok ilginç; eski bir japon masalına göre okyanusun derinliklerinde olduğu düşünülen bir Ejderha Sarayı’nın ismi Ryugu.
İnanılmaz Bir Yolculuk
Hayabusa2 gerçekten inanılmaz bir yolculuk geçirdi. Eylül 2018’de Dünya’dan 300 milyon km uzaktaki ufacık Ryugu asteroitine bir robot gezgin indirildi ve sayısız muhteşem fotoğraf yolladı.
Sonrasında Hayabusa 2 yüzeyi kaldırmak için 9.5 plastik patlayıcı patlattı. Böylece yüzeyden numune almak için yeterince kaya numune çıkmış oldu. Saniyede 2000 metre hızla gerçekleşen patlama yüzeyde ufak bir krater açtı.
Bu uzay aracının Dünya’ya getireceği karbon ve organik madde içerdiği düşünüldüğü numuneyle 4,5 milyar yıllık Güneş Sistemi’nin tarihine ışık tutulacak.
Güle Güle Ryugu
Sonrasında ise Hayabusa 2 Ryugu’nun son stereo fotoğrafını çekti ve Dünya’ya doğru yola çıkacak. Uzay aracı 18 Kasım’da asteroitin yörüngesinden çıkacak ve motorlarını ateşleyecek. Bu 6 yıllık görevin 278 milyon dolara mal olacağı hesaplanmıştı. Fakat çıkan problemler nedeniyle bütçenin aşıldığı söyleniyor.
“Goodbye Ryugu” kampanyası ile Japon Uzay Keşif Ajansı’na tweet atabilir hatta mail ile posta kartı yollayabiliyorsunuz.
Uzay aracının 2020’nin sonlarına doğru Dünya’ya ulaşması bekleniyor. Böylece ilk kez bir asteroitten alınan numuneler Dünya’ya ulaşmış olacak.
Hayabusa 2 ‘nin yüzeye iniş videosunu ekte görebilirsiniz.
2 Yorum