Sorting by

×
İlginç BilimTeknoloji HaberYeni İcatlar

Deterjanınız Bittiğinde Kutusu Otomatik Sipariş Versin İster Miydiniz?

Düşünün ki, deterjanınız bittiğinde, şişeniz kablosuz internete otomatik olarak bağlanarak, bir şişe daha sipariş ediyor. Washington Üniversitesi’nden araştırmacılar ilk kez 3D yazıcıdan plastik nesneler ve sensörler basarak Wi-Fi ile iletişim kurabilecek bir teknoloji haline getirdi. Bu aletler arasında pilsiz ses kontrol ünitesi, otomatik mısır gevreği sipariş veren sensör ve sızıntıyı gösteren bir sensör de  var.

Washington Üniversitesi‘nden araştırmacılar, 3D yazıcı ile yazılmış nesneler ve sensörler güç kaynağına ihtiyaç duymadan akıllı telefon ve bilgisayarlar Wi-Fi cihazlarla iletişim kurabiliyor. Örneğin; üretilen parçalar anemometreye bağlanabiliyor ya da akış hızı ölçerle deterjan bittiğinde sipariş verebiliyor.

Geri saçılma (backscattering) adı verilen dalga tekniklerinin gelişmesiyle; Wi-Fi Router tarafından yayılan uygun sinyaller plastik ve bakır karışımından basılan antenden yansıtıldığında, kablosuz alıcıya doğru ilerliyor.  Araştırmacılar 3D basılmış nesne veya sensöre enerji vermek için mekanik hareketi kullandılar.

Akan su bir teker veya butonu çevirdiğinde çarkları ve yayları çalıştırarak, aktive veya deaktive ederek 3D baskılı antenle iletken anahtarı hareket ettirerek, 3D baskılı antenin yansıtıcı halini değiştiriyor. Veriler dişlinin dişine kodlayarak, dişi  anahtardaki duruş uzunluğuna göre antenle iletişime giriyor. Böylece sinyal grafikleri okunabilir Wi-Fi alıcıya okunabilir bir cevap yolluyor.

“ Deterjan kutusundan her deterjan döküldüğünde, çarkların dönüş hızı ne kadar deterjanın aktığını gösteriyor. 3D basılmış anahtar ve anten arasında kablosuz veri aktarılıyor. Sonrasında alıcı ne kadar deterjan kaldığını hesaplayarak, deterjan dibe indiğinde internete sipariş veriyor,” diyor Shyam Gollakota.

Bu sayede pek çok yeni pilsiz ve elektronik alet tasarlanarak akıllı cihazlarla kablosuz bağlantı kurması sağlandı.

Kaynak :University of Washington

https://phys.org/news/2017-12-d-wifi-electronics.html#jCp

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: Deterjanınız Bittiğinde Kutusu Otomatik Sipariş Versin İster Miydiniz? - Herşeyolog

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu