Sorting by

×
BilimDeneyselFizikMakalelerÜtopyaUzay-Zaman

Bir İnsan Işık Hızından İki Kat Hızlı Giderse Ne Olur?

Biliyorsunuz ki, bir insanın ışık hızının iki katı hızda hareket etmesi mümkün değildir. Aslında herhangi bir cismin ışık hızından daha hızlı gitmesi mümkün değildir. Buna rağmen bilimsel açıdan, bazı garip parçacıkların ışık hızının iki katı hızda yolculuk etmesi ve belki de bu parçacıkların zamanda geriye gitmesi mümkün olabilir.

Evrensel Hız Sınırı

En iyi fizik teorilerinden biri Albert Einstein tarafından ortaya atılan genel göreleliktir(genel rölativite). Bu teoriye göre; ışık hızı, kütlesi olan her şeyin evrensel hız limitini sınırlar.

Özellikle rölativiteye göre kütlesi olan hiçbir şey ışık hızından hızlı gidemez. Bir kütlesi olan bir cismi hızlandırmak için enerji vermemiz gerekir. Bir cisim ne kadar hızlı giderse o kadar fazla enerjiye ihtiyaç duyar.

Rölativite denklemine göre bir cismin kütlesinin ne kadar olduğuna bakmaksızın, ışık hızına çıkarmak için sonsuz miktarda enerji gerekir. Tabi ki enerji kaynakları sonsuz değildir, sınırlıdır.

Aslında Evren zaten sınırlı enerji içerir. Yani Evrenin bir cismi ışık hızına çıkaracak enerjisi yoktur.

Bu nedenle bir insanı ışık hızının iki katı hıza çıkarmak pek mümkün değildir.

Takyonlar

Evrensel hız limitinin normal kütlesi olan her şeye uygulanabileceğini söyleyebiliriz. Buna rağmen takyon adı verilen hipotetik parçacıkların “sanal kütle” adı verilen özel bir kütleleri vardır.

Takyonların var olduğuna dair henüz bir kanıt olmasa da rölativiteye göre muhtemel varlıkları göz ardı edilemez.

Eğer takyonlar varsa daima ışık hızından daha hızlı hareket etmek zorundadır. Nasıl normal kütleli bir cisim ışıktan daha hızlı gidemezse, takyonlar da ışıktan yavaş gidemez.

Bazı fizikçiler takyonların var olduğuna ve sabit olarak zamanda geriye doğru yolculuk ettiğine inanmaktadır. İşte bu nedenle takyonlar zaman yolculuğuyla ilgili filmlerde ve kitaplarda sıklıkla işlenmektedir.

Hatta bazı bilim insanları, takyon elde ederek zaman makinesi üretme gibi fikirler var. Tabi daha henüz takyonları tespit edecek bir teknolojimiz olmadığından, bu ancak rüya oluyor.

Kestirme Bir Yol

Işık hızından daha hızlı yolculuk edememek oldukça sinir bozucu gelebilir. Güneşten başka bize en yakın yıldız bile 4,35 ışık yılı uzakta olduğundan, bir yolculuk 4 yıldan fazla sürecektir.

En uzak yıldızın 28 milyar yıl uzakta olduğunu düşünürsek, tüm evreni gezmek imkansız ötesi gelecektir. Fakat rölativite solucan deliklerine izin vermektedir.

İşte solucan delikleri varsa, evrenin bir ucundan diğer ucuna gitmek çok kolay olacaktır. Buna rağmen takyonlar,solucan delikleri tümüyle hipotezde kalmaktadır.

Tuhaf Olasılıklar

Aslen ışıktan daha hızlı yolculuk yapamayız ama halen nasıl olabileceğini hayal edebiliriz. Bu şekilde düşünmeye, karşıt kavramsal düşünme deniyor. Böylece ne olabileceğini düşünebilir ya da gerçekliğin farklı bir yönde olabileceğini hayal edebiliriz.

Her biri farklı bir dizi fiziksel ilkeye sahip, dikkate alabileceğimiz birçok farklı olasılık vardır.

İşte bu nedenle, kesin bir şekilde ışıktan daha hızlı yolculuk yaptığımızda ne olacağını bilemeyiz. Ancak ne olacağını hayal edebiliriz. Takyonların yaptığı gibi zamanda geriye gidebilir miyiz? Zaman yolculuğu hakkında fikirleriniz nedir ?

Doç. Dr. Sam Baron, Avustralya Katolik Üniversitesi.

Bu makale, Creative Commons lisansı altında The Conversation’dan yeniden yayınlanmıştır..

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu