Sorting by

×
MakalelerPsikolojiTıp ve Sağlık

AZINLIK RAPORU GERÇEK OLDU, HANGİ SUÇLULARIN TEKRAR SUÇ İŞLEYECEĞİ TAHMİN EDİLEBİLİYOR

Azınlık Raporu Gerçek Oldu
Azınlık Raporu Gerçek Oldu

Amerika’ nın New Mexico eyaleti, Albuquerque kentinde yeni yapılan araştırmaya göre, mahkumların beyin fonksiyonları görüntülenerek, hapisten çıktıklarında suç işleyip işlemeyecekleri tahmin edilebiliyor.  Akıl Araştırmaları Ağı (The Mind Research Network) tarafından yürütülen araştırma,  akıllara Azınlık Raporu (Minority Report) filmini getiriyor. Filmde suçlar işlenmeden önce kahinler tarafından tahmin edilerek, suç engellenebiliyordu.

Proceedings of the National Academy of Sciences’ da yayınlanan araştırmaya göre dürtüsel ve antisosyal davranışlar beynin anterior singulat korteksinde (ACC) toplanıyor. Bu bölge beynin davranış ve dürtülerini regüle ediyor.

Araştırmaya göre tekrar suç işleme eğilimi gösteren mahkumların beyinlerindeki aşağı anterior singulat aktivitelerinde normale göre 2 kat artış gözlendi.

“ Bu bulgular geleceğin suçla mücadele yöntemi olarak adalet sisteminde önemli sonuçlar doğurabilecek bir gelişme. Bu araştırma sadece hangi suçluların tekrar suç işleyeceğini değilk, aynı zamanda gelecek suç olasılığını düşürmeye yönelik terapilerin de önünü açıyor , ” diyor New Mexico Üniversitesi’ nden Psikoloji Profesörü Dr. Kent A. Kiehl. Araştırmada 20 ila 52 yaş arasında değişen,  96 erkek mahkum üzerinde yapıldı. Araştırma mahkumlar salındıktan sonraki 4 senelik dönemde devam etti.

Araştırmada Akıl Araştırmaları Ağı’ nın Mobil Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) sistemi kullanılarak, gönüllü suçlular üzerinde mental testler yapıldı.

MRI taramalarında tekrar suça yönelen mahkumların , anterior singulat korteksinde normale göre daha az aktivite olduğu gözlendi. Bunun anlamı ise beynin bu kısmının doğru çalışmayabileceğini ve tahrik edici ve anti sosyal davranışlara daha yatkın olabileceğini gösterdi.

Araştırmada, beynin anterior singulat korteksi “ hatalı işleme, çelişkiye düşme, tepki seçme ve öğrenme engeli ” gibi davranışsal problemlerle ilişkilendiriliyor. Beynin bu bölümünün hasar gördüğünde, kişide disinhibitasyon, apati(duygusuzluk) ve agresiflik görülüyor.  ACC hasarlı hastalar  “ sonradan  kazanılmış piskopatik kişilikli “ olarak sınıflandırılıyor.

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/03/130328125319.htm

Araştırma Referansı :

 

  1. E. Aharoni, G. M. Vincent, C. L. Harenski, V. D. Calhoun, W. Sinnott-Armstrong, M. S. Gazzaniga, K. A. Kiehl.Neuroprediction of future rearrestProceedings of the National Academy of Sciences, 2013; DOI:10.1073/pnas.1219302110
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Geri bildirim: En İyi ve En Yeni İcatlar 2013 1. Çeyrek Ocak-Mart - FineDO !FineDO !

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu