Sorting by

×
Alternatif Enerjiİklim DeğişimiTeknoloji Haber

OTOBANLARDAKİ RÜZGAR ENERJİSİ KULLANILABİLİR

Fosil yakıtların gün geçtikçe tükenmesi nedeniyle insanlar gün geçtikçe alternatif enerji tiplerine ilgi duymaya başladılar. Arizona Eyalet Üniversitesi öğrencileri, otobanda ilerleyen süratli arabaların yaydığı rüzgar enerjisini depolamak için oldukça sıradışı bir jeneratör tasarladılar. Otobanda giden araçlar ve özellikle kamyonlar tarafından oldukça çok hava türbülansı oluştuğunu hepimiz biliyoruz. İşte bu enerji kullanıldığı takdirde yeterince elektrik enerjisi elde edilebiliyor.

Bu yeni tasarıma göre otobanın üstüne yerleştirilecek yatay rüzgar türbinler sayesinde, arabaların yarattığı rüzgar elektrik enerjisine dönüştürülebilecek. Yapılan hesaplamalara göre, ortalama 110 km hızla giden araçlar sayesinde, yılda 9600 kWh’ e kadar enerji elde edebilir.

Tasarlanan türbinlerin bir diğer özelliği de oldukça sessiz çalışmaları. Özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelere konulduğunda oldukça verimli olabilirler. Ayrıca türbinler diğer doğal kaynaklar sayesinde de dönerek enerji elde edebilir. Bu tasarım işe yarayacak gibi gözüküyor.

Bu sayede otobanların ışıkları ve diğer otoban düzenekleri kolaylıkla çalıştırılabilir. Hatta yolda şarjı biten elektrikli arabalar için özel şarj istasyonları olarak tasarlanabilir.

 

Kaynak : http://green.autoblog.com/2007/05/01/highway-wind-turbines-to-capture-energy-from-passing-vehicles/

Otoyollar için rüzgar türbinleri
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu