Sorting by

×
BilimBilimsel GelişmeElektronikFizikİlginç BilimMakalelerTıp ve SağlıkÜtopyaUzay-Zaman

Bilim İnsanları Manyetik Solucan Deliği Yaratmayı Başardı

zaman yolculuğu

Barselona Autonomous Üniversitesi’nden bilim insanları uzay-zamanın bükülmesine imkan veren solucan deliklerinin davranışını taklit edebilen bir manyetik sistem geliştirdiler. Yine de çok heyecanlanmayın, çünkü bu uzay-zaman yolculuğu yapmanıza yarayacak gerçek bir solucan deliği değil. Aynı bir noktadan diğer noktaya tünel açan solucan delikleri gibi fakat, bu tünelde manyetik alan bir noktadan diğer noktaya aktarılıyor.

Scientific Reports araştırma dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, 45 mm’lik küresel bir ferromanyetik küre yaratan araştırmacılar, bir spiralin içinde ferromanyetik bir tabakanın içinde, küresel bir süper iletken tabaka yerleştirdiler. Süper iletken tabakayı yapmak için, süper iletken şeritler küreye yapıştırılarak , tüm cihaz sıvı azota daldırıldı.  Manyetik alan ise bir uçta bulunan bobinden geçen akımla sağlandı.

Manyetik alan kürenin bir ucundan girdiğinde, araştırmacılar bir uçtan giren alanını sanki izole monopolar alan gibi nasıl olduğunu göstermek istediler, fakat diğer uçta manyetik alandan hiçbir iz kalmamıştı. Çift tabakalı tasarım sayesinde, manyetik alan görünmez hale getirilerek, manyetik alan etkileşimi ve itimi iptal ediliyor bu sayede tespit edilemez oluyor. “Bizim solucan deliğimizde manyetik alan, uzayda bir noktadan diğer noktaya manyetik açıdan izlenemez bir yol izleyerek aktarılıyor,” olarak açıklıyor araştırmacılar.

“Bir noktada kayboluyor ve farklı bir noktada yeniden beliriyor, sanki farklı bir boyutta hareket ediyormuş gibi, “ diyor baş araştırmacı Alvaro Sanchez.

manyetik solucan deliği

Einstein-Rosen Köprüleri -Solucan Delikleri

Solucan deliği fikri Albert Einstein’ın teorilerinden tüketilen bir fikir aslında. 1935’de Einstein ve meslektaşı Nathan Rosen genel rölativite teorisinin uzay-zamanda iki nokta arasında oluşabilecek bir köprüye imkan verebileceğini gördüler. Teorik olarak Einstein-Rosen köprüleri ya da solucan delikleri adı verilen bu bağlantılar devasa uzaklıklar arasında geçiş imkanı tanıyor. (bu teoride bu tüneller uzay yolculuğuna imkan veremeyecek kadar küçüktür) Bugüne kadar solucan deliklerinin varlığına hiç bir tespit yapılamamıştır.

Peki bu araştırma neden önemli ?

Manyetik alanın bir noktadan diğer bir noktaya hiçbir etki olmadan taşınabilmesi oldukça önemli bir gelişme. Eğer bir mıknatısı kürenin içine yerleştirirseniz, artık bir alandan etkilenmez ama tabiî ki de kürenin içindeki manyetik alan gerçekten çok fazladır sadece dışarıdan tespit edilemez . Gerçekten solucan deliklerine giren cisimler, uzay-zamanın bir noktasında belirerek diğerinde yeniden gözüküyor. İşte bu nedenle bu gerçek bir solucan deliği değil. Solucan deliklerinin zaman yolculuğu için gerekli olan kestirme noktalar olduğu düşünülse de,  bugüne kadar hiçbir solucan deliği tespit edilemedi. Ayrıca evrende olabilecek solucan deliklerinin çok küçük olduğu düşünülüyor.

“Aslında bu duruma bir illüzyon denilebilir, gerçek bir solucan deliği değil bu. Gerçekten uzay-zamanı birbirine bağlayan yeni bir yol açmıyor.

Yine bu sayede emar cihazlarında manyetik solucan delikleri oluşturularak, aynı anda diz,karaciğer, kafa emarları alınabilir. Çünkü manyetik alana birbirine karışmayacak şekilde oluşturulur.

Araştırmacılar şimdi silindir gibi yeni geometriler için bu tekniği denemek istiyor.

Kaynaklar :

http://www.iflscience.com/physics/wormhole-illusion-experiment-causes-magnetic-field-disappear-and-reappear

https://www.scientificamerican.com/article/magnetic-wormhole-created-in-lab/

Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu