Sorting by

×
Doğa ve ÇevreElektronikKimyaNanoteknoloji

Grafen Sayesinde Atık Elektroniklerden, Yüksek Verimle Altın Elde Edildi

Manchester Üniversitesi, Tsinghua Üniversitesi ve Çin Bilimler Akademisi’nden bilim insanları, atık elektroniklerden altını geri kazanmak için yeni bir yöntem geliştirdiler. Yeni yöntem sayesinde kimyasallar veya enerjiye ihtiyaç olmadan sadece grafen membranla altın ayrıştırılabiliyor.

Elektriksel iletkenliğinin yüksek olması ve korozyona dayanıklı olması nedeniyle altın, elektroniklerde vazgeçilmez bir bileşendir. Bu nedenle elektroniklerde altın ve değerli metalleri geri kazanmak çok önemlidir. Fakat geri kazanma genellikle zahmetli, verimsiz bir süreç olmakla beraber kimyasal işlemler gerektirmektedir.

Yeni yöntemde elektronik atık ilk önce solüsyonda çözülüyor. Sonra ortama azaltılmış grafen oksitten yapılan membran ekleniyor ve birkaç dakika içinde altın membran yüzeyinde toplanmaya başlıyor. Sadece 1 gram grafen kullanarak nerdeyse iki kat altın geri kazanılabiliyor. Grafene altının % 95’ten fazlası tutunabiliyor ve 1 ppb’ye kadar (milyarda bir) düşük konsantrasyonlarda çalışılabiliyor. Membran diğer metalleri tutmadığından, sonrasında membran yakıldığında geriye saf altın kalıyor.

Altın geri kazanım prosesi – University of Manchester

“Bu olayın özü basit bir elektrokimyasal prosesten geçiyor gözüküyor. Grafen ve altın iyonları arasındaki eşsiz etkileşimi sayesinde istisnai bir verim görüyoruz. Böylece diğer iyon ve tuzlar yerine sadece altın ekstrakte ediliyor,” diyor araştırmanın baş yazarı Dr. Yang Su.

Araştırmacılar bu teknik sayesinde atığa giden altın miktarının azaltılabileceğini ve giderek artan çevre kirliliğin azaltılabileceğini düşünüyor.

Araştırma  Nature Communications dergisinde yayınlandı. Videoda altının nasıl geri kazandığını görebilirsiniz.

Kaynak
Newatlas
Daha Fazla Göster

Oğuz Sezgin

Bir bilim sever ve kimyager olarak, internetteki Türkçe kaynak eksikliği görerek Gerçek Bilim’i 2012'de kurdum. Bu sitede gördüğünüz pek çok bilim ve teknoloji haberini ciddi kaynaklardan toplayarak sizin için araştırıyor, çeviriyor ve derliyorum. Gerçek Bilim'deki diğer yazarlar ve ben, her gün baş döndürücü şekilde gelişen bilim ve teknoloji haberlerini size aktarmaktan kıvanç duyarız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu